• Посилання скопійовано

Штрих-код товару у фіскальному чеку

У яких випадках у фіскальному чеку зазначається штрих-код товару?

Штрих-код – один з реквізитів фіскального чека

Відповідно до п. 2 розд. ІІ, п. 2 розд. ІІІ, п. 2 розд. VI Положення №13цифрове значення штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку на товари (послуги), фіскальному касовому чеку видачі коштів, фіскальному касовому чеку за операціями з приймання готівки для подальшого її переказу через ПТКС зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, а у разі непередбачення - за бажанням платника.

Але згадка про штрих-код з’явилася в Положенні №13 завдяки змінам, внесеним Наказом Мінфіну від 18.06.2020 р. №306, які набули чинності з 01.08.2020 р.

Тобто за загальним правилом, штрих-код має зазначатися у фіскальних чеках, створених починаючи з 01.08.2020 р., за умови, що це передбачено законодавством, або за бажанням платника.

 

Перехідні норми

Відповідно до п. 3 Наказу №306, цифрове значення штрихового коду товару може не зазначатися в розрахункових документах, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Держреєстру РРО та які перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 р.

А РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО та які не перебували на обліку в контролюючих органах до 01.08.2021 р., повинні бути доопрацьовані, і цифрове значення штрих-коду має відображатися у розрахункових документах, які такі РРО друкують, якщо того вимагає чинне законодавство, з 01.08.2021 р.

 

У який випадках чинне законодавство вимагає наявність штрих-коду у фіскальних чеках?

Чинним законодавством таких випадків не передбачено.

Аналогічно консультує і податкова, відповідаючи на питання в підкатегорії 109.10, ЗІР: «Чи необхідно СГ здійснювати програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку?».

Податкова зазначає, що норми законодавства, які передбачають програмування штрихового коду товару у фіскальному касовому чеку, носять рекомендаційний характер. 

У своїй відповіді податкова посилається на Положення про штрихове кодування товарів. Пунктом 5 Положення передбачено, що обов’язковому маркуванню штриховими кодами GS1 підлягають, зокрема, алкогольні напої та тютюнові вироби, лікарські засоби та інші товари, маркування яких штриховими кодами передбачено законодавством України. Маркування харчових продуктів штриховими кодами здійснюється в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Тобто, в наведеному Положенні також йде відсилка до законодавства України, яким має встановлюватися необхідність маркування штрих-кодами. А таких норм в законодавстві України на сьогодні немає.

Тому зазначати штрих-код у фіскальних чеках суб’єкти господарювання можуть тільки за власним бажанням.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»