• Посилання скопійовано

Продаж товарів накладеним платежем: що з РРО?

ФОП ІІ група ЄП продає дитячі автокрісла та коляски. У 2020 р. мав дохід більше 1 млн грн. Продаж товару здійснюється виключно через "Нову пошту" накладним платежем. Усі кошти за товар отримує на безготівковий рахунок, які перераховує "Нова пошта" однією сумою за результатами дня. Чи обов'язко застосовувати РРО?

РРО - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної  валюти  та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу (ст. 2 Закону про РРО).

Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток та чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за по-вернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської  платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Оскільки підприємство отримує кошти не безпосередньо від покупця, а від «Нової Пошти», а точніше від небанківської фінансової установи ТОВ «Пост Фінанс» (згідно з реєстром на сайті НБУ), яка здійснює свою діяльність на підставі відповідних договорів про прийом грошових коштів від свого імені, але на користь третіх осіб. Виходить, що договір про прийом грошових коштів, укладений з платіжною організацією (в даному випадку - ТОВ «Пост Фінанс»), рівносильний аналогічному договору, укладеним з банком.

Післяплата, що здійснює покупець при оплаті товару при його отриманні у відділенні «Нової Пошти», та при цьому отримує чек РРО від поштового оператора, не є розрахунковою операцією з точки зору продавця товару. Замість нього розрахункову операцію здійснює фінансова компанія ТОВ «Пост Фінанс», яка видає покупцю чек РРО встановленої форми. Співпраця поштового оператора і продавця товару здійснюється на підставі договору.

Підсумуємо: відправка товару накладеним платежем «Новою Поштою» та отримання оплати ТОВ «Пост Фінанс»: це розрахункова операція для ТОВ «Пост Фінанс», яке й зобов’язане видати чек РРО покупцю. ФОП отримає ці кошти безготівково від ТОВ «Пост Фінанс», РРО не потрібний.

Отже, отримання накладеного платежу у відділені «Нової пошти», зокрема, від фінансової установи, не є розрахунковою операцією та не вимагає застосування РРО. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»