• Посилання скопійовано

РРО для інтернет-магазину

ФОП на ІІІ групі ЄП відкриває інтернет-магазин, де оплата від покупців надходитиме через Приват24. Чи будуть такі операції розрахунковими, що потребують використання РРО? Тобто, при досягненні у 2021 році обсягу продажу 1,32 млн грн, чи потрібно застосовувати РРО? А з початку 2022 р. РРО потрібен незалежно від обсягу продажу?

Ми подібні питання аналізували в багатьох своїх консультаціях.

Наприклад, тут ми зазначали, що на думку податкової, якщо оплата продавцеві суб’єктові господарювання за товари надходить через платіжні системи Приват24, вона вважається розрахунковою операцією (зверніть увагу не готівковою, а розрахунковою!). А тому потребує використання РРО.

Хоча, на наш погляд, це не так. Тому що у разі застосування Приват24 має місце звичайний безготівковий переказ коштів - з рахунку платника на рахунок отримувача без застосування платіжних карток. А тому така операція не є розрахунковою і не потребує застосування РРО.

Розрахункова операція буде тільки у разі укладення ФОП з банком (еквайром) договору еквайрингу, за яким ФОП прийматиме платежі через POS-термінал або платіжний застосунок (віджет) на сайті інтернет-магазину.

Тобто, розрахункова операція буде тоді, коли ФОП робить активні дії зі своєї сторони для приймання платежу із застосуванням картки покупця. Наприклад, отримує картку від покупця у свої руки і проводить через свій платіжний термінал (технічний пристрій), або ж покупець вводить дані своєї картки на сайті продавця ФОП, у відповідних полях платіжного віджета. Такий віджет є програмним аналогом платіжного терміналу. У обох цих випадках ФОП і укладає договори еквайрингу з банком.

Якщо ж ФОП не має укладеного з банком договору еквайрингу, не має платіжного терміналу, платіжного віджету на своєму сайті, а тільки надає покупцеві платіжні реквізити для оплати товару, а покупець самостійно надалі вирішує, яким чином оплатить товар (через Приват24, через касу банку тощо), то і розрахункової операції немає. Така операція буде безготівковим платежем і не потребує застосування РРО.

Поряд з цим, Законом від 01.12.2020 р. №1017-IX внесено зміну до ст. 9 Закону про РРОЗ 10 грудня 2020 року РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Тобто, якщо інтернет-магазин торгуватиме послугами, застосовувати РРО не потрібно. Цей аспект ми аналізували тут.

У будь-якому разі, якщо вважати оплату через Приват24 розрахунковою операцією, яка потребує використання РРО, то в 2021 році можна не застосовувати РРО, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 220 МЗП станом на 01 січня звітного року – тобто, не перевищує 1 320 000 грн для 2021 року (про це детальніше тут). Відповідна норма наведена в п. 61 підр. 10 розд. ХХ ПКУ.

Разом з цим, ця норма не поширюється на ФОПів на ЄП, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тобто, якщо ФОП на ЄП здійснює торгівлю такими видами товарів, то при проведенні розрахункових операцій йому доведеться застосовувати РРО незалежно від обсягу продажу.

Починаючи з початку 2022 року, у разі здійснення ФОПом на ЄП розрахункових операцій, доведеться застосовувати РРО незалежно від обсягу продажу.

Якщо ж при торгівлі такими товарами розрахунки будуть безготівкові, застосовувати РРО не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202457
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024103
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024569
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.202499
  • Через збій в роботі інтернет-провайдера не видали чек покупцю: які наслідки?
    22.11.2023 р. через збій в роботі інтернет-провайдера списалися кошти з картки покупця, а через ПРРО підприємства (платник єдиного податку) чеки не сформувались і не потрапили до Z-звіту. Тепер звіти ПРРО не співпадають з сумою коштів, яку отримало підприємство. Як бути з грошовими коштами: повернути покупцю? Чи є якийсь вихід?
    09.01.202477