• Посилання скопійовано

Як визначити кількість послуг у фіскальному чеку?

Медичний центр надає послуги масажу. Прайсом установлено ціни за 1 сеанс кожного виду масажу, який триває 30 хв. Як видати фіскальний касовий чек клієнту у разі, якщо сеанс масажу за бажанням клієнта подовжено на певну кількість хвилин? Внесено номенклатуру з позначенням "Одиниця виміру": "Код" - 2454, "Найменування" - грн, "Ціна" - за 1 сеанс 30 хв (відповідно до прайсу).

Нагадаємо, що з 1 серпня 2020 введено нову форму фіскального чека. Більш докладно про це – тут.

Зокрема, чек має містити таку інформацію про товар (послугу):

  •  кількість товару (послуг) та вартість одиниці виміру (рядок 6);
  • код товарної категорії згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів!) (рядок 7);
  • цифрове значення штрихового коду товару. Воно зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством, або за бажанням продавця (рядок 8);
  • назва товару (послуги), його вартість та літерне позначення ставки ПДВ (рядок 9).

У п. 2 розділу ІІ Положення від 21.01.2016 № 13 зазначено, що якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, то касовий чек обов’язково повинен містити кількість, вартість придбаного товару (отриманої послуги).

Суб’єкт господарювання  самостійно визначає одиницю виміру послуг, які він надає, та порядок надання послуг, кількість яких не дорівнює одиниці виміру.

В даному випадку, якщо одиниця виміру послуги масажу – це сеанс тривалістю 30 хвилин, то медичний центр  самостійно повинен сформувати політику надання послуг у тому разі, якщо клієнту потрібні сеанси іншої тривалості. 

Наприклад, якщо сеанс надання послуги подовжується на періоди, що кратні 30 хвилин, у чеку зазначається ціла кількість сеансів – 1; 2; 3 сеанси тощо. Так само можна діяти, якщо тривалість подовженого сеансу кратна 15 хвилинам – тоді можна зазначати в чеку 1,5 чи 2,5 сеанси тощо.

Якщо ж медичний центр бажає деталізувати тривалість сеансів ще точніше, з точністю до 10 або 5 хвилин, то в такому випадку є сенс переглянути основну одиницю виміру послуги і встановити ціну саме за 5 чи 10 хвилин масажу. Тоді у разі подовження сеансів достатньо буде підрахувати кількість одиниць виміру в кожному сеансі і помножити її на вартість однієї одиниці. 

Втім, і в тому випадку, коли сеанс подовжується на 10 чи 25 хвилин, а одиницею виміру є 30-хвилинний сеанс, можна зазначати кількість сеансів у вигляді десяткового дробу: 

  • 40 хвилин сеансу – це 1,333 стандартного сеанса (40 хв / 30 хв = 1,333);
  • 55 хвилин сеансу – це 1,833 стандартного сеанса (55 хв / 30 хв = 1,833).

Також за бажанням медцентру можна встановити декілька видів послуг масажу залежно від тривалості сеансу, наприклад:

  • Стандартний сеанс 30 хвилин за ціною 100 грн (умовно);
  • Подовження сеансу на кожні 10 хвилин за ціною 30 грн (умовно).

Тоді сеанси тривалістю 45 хв можна тарифікувати як 1,5 стандартних сеанси вартістю 1,5 * 100 грн = 150 грн, а сеанси тривалістю 40 чи 50 хв – тарифікувати як один стандартний сеанс 30 хвилин і 1-2 подовження по 10 хвилин. 

Загалом, асортимент послуг та цінову політику медцентр формує виключно на власний розсуд. У чеку можна зазначати кількість послуг у вигляді десяткового дробу з такою кількістю знаків, яка задовольняє потреби медцентру.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024336
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202441
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 403
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483