• Посилання скопійовано

Гранична сума у касовому чеку: який ліміт?

Який ліміт обсягу суми касового чека у роздрібній торгівлі при розрахунках із фізособою?

Положення № 148 встановлює певні вимоги до організації готівкових розрахунків. Готівкові розрахунки/розрахунки готівкою - платежі готівкою СГ і фізосіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (пп.5 п. 3 розділу I Положення №148).

Фізособи мають право здійснювати розрахунки готівкою із СГ протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) грн уключно. Платежі на суму, що перевищує 50 000 грн, проводяться через банки або небанківські установи шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку (п. 7 розділ ІІ Положення № 148). 

Закон про РРО визначає правові засади застосування РРО та ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. При здійсненні розрахункових операцій (приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток за місцем реалізації товарів) продавець зобов’язаний проводити розрахункові операції на повну суму покупки  через зареєстрований РРО або через ПРРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій та надавати особі, яка отримує товар розрахунковий документ - касовий чек. 

Форма і зміст розрахункового документа (електронного розрахункового документа) встановлено Положенням №13. Фіскальний чек має містити певні обов’язкові реквізити, які вказані у п. 2 розділу ІІ Положення №13. Серед переліку обов’язкових реквізитів:

  • рядок 18 - це позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит, тощо), сума коштів за цією формою оплати та валюту операції. Відповідно до кількості різних форм оплати рядок чека повторюється. У разі здійснення оплати лише в готівковій формі дозволяється не друкувати цей рядок;
  • рядок 19 - це загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово "СУМА" або "УСЬОГО";
  • рядок 23, сума до сплати.

Тож враховуючи все зазначене вище, ліміт обсягу суми касового чека у роздрібній торгівлі при розрахунках із фізособою залежить від форми оплати. 

Якщо фізособа здійснює готівковий розрахунок, то слід звернути увагу на обмеження протягом одного дня за одним або кількома касовими чеками. Сума розрахунку з фізособою не може бути більша за 50 000 грн. І хоча касовий чек не має персоніфікованих даних, про обсяг продажу будуть свідчати інші первинні документи (накладна, акт, квитанція тощо), в яких вказана сума операції.

За перевищення граничної суми готівкових розрахунків до посадових осіб юрособи (до ФОП), які приймають готівку, передбачено адміністративний штраф у розмірах, визначених ст. 163-15 КпАП: від 1700 до 3400 грн (від 100 до 200 нмдг). Дія, передбачена ч. 1 ст. 163-15 КпАП, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу від 500 до 1000 нмдг. При цьому відповідальність до фізосіб за перевищення граничних сум розрахунків готівкою чинним законодавством не передбачено. 

У випадку здійснення фізособою розрахунків в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) обмежень щодо ліміту суми розрахунку у касовому чеку не має.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»