• Посилання скопійовано

Каса відокремленого підрозділу: вилучення та здавання коштів до банку

Кошти в магазині (відокремлений підрозділ) зберігаються в РРО та в сейфі. Якщо під час закриття зміни о 23.50 кошти вилучити з РРО через операцію «службове вилучення» та перемістити у сейф, чи потрібно операцію підтверджувати ПКО? Чи необхідно видачу коштів інкасатору підтверджувати ВКО? Чи можливо уникнути ведення каси?

Нагадаємо, що операції «службове внесення» та «службова видача» застосовуються для реєстрації операцій внесення та видачі готівки з місця проведення розрахунків, якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій.

А місце проведення розрахунків - це місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. 

ДФС у Волинській області в листі від 24.05.2018 р. №2301/ІПК/03-20-14-05-11 зазначила, якщо весь залишок готівки в скриньці залишити не можна, то готівкові кошти можуть бути вилучені зі скриньки РРО до сейфу без використання операції «службова видача». 

Але, при цьому потрібно виконати кілька умов:

  1. сейф повинен знаходитись на місці проведення розрахунків;
  2. сума готівкових коштів на місці проведення розрахунків (разом у сейфі та РРО) має відповідати сумі коштів у денному звіті реєстратора (Z-Звіт); 
  3. у такому сейфі повинна зберігатись лише виручка від реалізації з використанням РРО. Недопустимо наявність особистих речей касира чи інших осіб у такому сейфі; 
  4. застосування сейфу для зберігання готівкових коштів з РРО повинно бути оформлено наказом керівника підприємства.

На виконання вимог п. 39 Положення №148 відокремлені підрозділи підприємств:

 ведуть касову книгу за умови проведення ними операцій з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її ПКО, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх ВКО та відомостями;

 не ведуть касової книги у разі здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО, але без проведення операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами.

Також ані п. 11, а ні п. 39 Положення №148 не містять вимоги щодо обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на відокремлених підрозділах, які не складають касових ордерів з приймання (видачі) готівки.  

Щодо ПКО тут працює спеціальне правило: в п. 24 Положення №148 передбачено, що розрахункові операції, що проводяться відповідно до Закону №265, оформляються згідно з його вимогами. Отже, для операцій, які проводяться за допомогою РРО або РК, є спеціальні правила оформлення. Закон № 265 не вимагає складання касових ордерів на операції з отримання/видачі готівки. Немає такої вимоги і у Порядку № 547.

Відокремлені підрозділи мають право здавати готівкову виручку (готівку):

1) безпосередньо до кас юридичних осіб;

2) до банку чи небанківської фінансової установи, які мають ліцензію на переказ коштів у національній валюті.

Відокремлений підрозділ, в ситуації, що розглядається, самостійно здає виручку. І, це не впливає на обов’язковість ведення касових ордерів самим відокремленим підрозділом.

В абз. 2 п. 29 Положення №148 зазначено, що вилучення готівки з місця здійснення готівкових розрахунків із застосуванням РРО для здавання її до банку оформлюється відповідними чеками РРО з виконанням операції «службова видача». Але так само оформляється будь-яка видача готівки з місця проведення розрахунків, не пов'язана з проведенням розрахункових операцій (п. 6 розділу ІІІ Положення № 547).  

Підтвердженням про здавання виручки до банку є один з таких документів:

1) квитанція до прибуткового документа банку на внесення готівки, підписана відповідальними особами банку та засвідчена відбитком печатки банку;

2) квитанція/чек банкомата чи програмно-технічного комплексу самообслуговування;

3) копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою (готівкою), засвідчена підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача;

4) чек платіжного термінала в разі проведення інкасації коштів у режимі реального часу з використанням платіжних терміналів.

Підтвердженням здачі готівки через небанківську фінансову установу є квитанція до прибуткового документа небанківської фінансової установи на внесення готівки, підписана відповідальними особами цієї установи та засвідчена відбитком її печатки.

Тобто, якщо єдина готівка, що надходить до відокремленого підрозділу, це готівкова виручка, яка здається до банку або небанківської фінансової установи для зарахування на рахунок підприємства, складання касових ордерів нормами чинного законодавства не вимагається!  А раз так, то можна не вести касову книгу і оприбутковувати в ній готівку не потрібно. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    Сьогодні 14:333
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202438
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 393
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202488
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202481