• Посилання скопійовано

Чи реєструвати через РРО платежі від покупців, які вони здійснюють через свій клієнт-банк?

Підприємство виставляє покупцям рахунок зі своїми реквізитами для того, щоб вони його оплачували через банківські установи. З метою оплати клієнти користуються касою банку, платіжними терміналами та своїми клієнт-банками (в тому числі Приват24). Чи реєструвати через РРО такі платежі?

У цьому аналітичному матеріалі ми детально розібрали позицію податківців щодо застосування РРО при отриманні платежів, які покупці здійснюють через Приват24 або інші клієнт-банки тих банків, клієнтами яких вони є.

Податківці дійсно стверджують, що РРО слід застосовувати при отриманні платежів, які клієнти здійснюють через Приват24 або інші клієнт-банки. Але насправді такі платежі не відповідають поняттю «розрахункова операція», а відповідно, вони не повинні реєструватися через РРО – що і було показано у вищезазначеному матеріалі. 

Також ми проаналізували питання, чи є платіж клієнта через клієнт-банк платежем «із застосуванням банківської платіжної картки». Ми дійшли висновку, що при оплаті через клієнт-банк картка для виконання самого платежу не застосовується, натомість банк списує кошти з рахунка платника та надсилає їх отримувачу.

Саме тому і немає розуміння, яким чином реєструвати через РРО безготівкові платежі від клієнтів на рахунок продавця – адже РРО для реєстрації таких платежів просто не призначений.

Якщо продавець виставляє покупцю рахунок на оплату зі своїми банківськими реквізитами, то оплатити такий рахунок покупець може лише через установу банку, а зробити він це може через касу банку, або через банківський термінал самообслуговування, або зробити безготівковий платіж дистанційно через свій клієнт-банк (при цьому неважливо, чи це Приват24, чи інший клієнт-банк). У всіх випадках такий платіж не є розрахунковою операцією, а є безготівковим внутрішньобанківським або міжбанківським платежем безпосередньо на рахунок отримувача.

У своїх роз’ясненнях податківці зазначають, що «при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку реєстратор розрахункових операцій не застосовується» - див. наприклад тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»