• Посилання скопійовано

Чи потрібно застосовувати РРО, якщо оплата надходить через касу банку?

ФОП, платник ЄП ІІІ групи, здійснює виробництво кондитерських виробів. Дохід - до 1 млн грн на рік. З якої дати виникає обов’язок застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій? Чи потрібно застосовувати РРО, якщо оплати надходять на рахунок через касу банку або ПТКС банку?

Оскільки в даному випадку вид діяльності підприємця не підпадає під види діяльності, при здійсненні яких проведення розрахункових операцій здійснюється через РРО незалежно від обсягу доходу з 01.01.2021 р., то обов’язок застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій незалежно від обсягу доходу виникне лише з 01.04.2021 року.

Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

З 01.04.2021 року настає «фіскалізація» розрахункових операцій підприємців-«єдинників», яка повинна була б початись з 01.01.2021 р. року. Разом з цим передбачено і виключення:

  • платники єдиного податку І групи;
  • ті підприємці, які застосовують виключно безготівкові розрахунки (тобто отримуватимуть кошти виключно на свій поточний рахунок шляхом або перерахування їх покупцями з їхніх поточних рахунків без застосування платіжних карток, або внесення покупцями коштів в касу банків для зарахування на поточний рахунок продавців).

 

РРО при безготівкових розрахунках

Будь-які безготівкові надходження від покупців без застосування платіжних карток не вимагають застосування РРО. Отже, якщо оплата надходить безготівково з рахунку покупця на рахунок отримувача і при цьому платіжна картка не використовується, то РРО не застосовується. Також не потребують реєстрації через РРО платежі покупців за реквізитами продавця, які здійснюються через касу будь-якого банка, адже вони теж ініціюються без застосування платіжних карток – за допомогою заяви платника на переказ готівки.

Аналогом каси банку є ПТКС, що належать банкам: покупець вносить в ПТКС готівку, а ПТКС здійснює зарахування готівки на рахунок продавця та видає покупцю розрахунковий документ. Тому, якщо оплата надходить через ПТКС, який належить банку, то застосовувати РРО не потрібно.

Зауважте, що у своїх роз’ясненнях (зокрема, тут) податківці зазначили, що при оплаті споживачами виставлених рахунків за реалізовані товари шляхом переказу коштів з платіжних систем Приват 24, Монобанк, Liqpay, Portmone та інших (тобто зі застосуванням ЕПЗ) застосування РРО є обов’язковим.

 

Висновок

Таким чином, в даному випадку обов’язок застосовувати РРО при здійсненні розрахункових операцій виникне у підприємця починаючи з 01.04.2021 року. Своєю чергою, під розрахункові операції безготівкові оплати через касу банку або ПТКС банку не потрапляють, а отже, при прийманні оплати таким шляхом РРО застосовувати не потрібно.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»