• Посилання скопійовано

Заповнення Книги обліку доходів і витрат ФОП на ЗСО без ПДВ

Як заповнити графу 5 (реквізити реалізованих і оплачених документів) і графу 6 (суми згідно з вказаними реквізитами)? Фіскали наполягають, що Книга ведеться неправильно, що графа 5 має містити реквізити всіх прихідних документів (реалізованих і нереалізованих, оплачених та неоплачених), а як бути з графів 6 (які суми вказувати), адже графа 6 пов'язана з графою 9?

ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат, у якій щоденно на підставі первинних документів здійснюються записи про операції, що відбулися у звітному (податковому) періоді. 

І так, графи 5 та 6 Книги обліку доходів і витрат заповнюються так: 

  • у графі 5 зазначаються реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, що безпосередньо пов’язані з отриманим доходом, зокрема, платіжні доручення, прибуткові касові ордери, квитанції, фіскальні чеки, акти закупки, акти виконаних робіт, наданих послуг та інші первинні документи, що засвідчують факт оплати. Графа заповнюється одночасно з витратними графами Книги, а саме 6, 7 і 8. Тобто, у графі 5 зазначаються реквізити документів, по яким було здійснено придбання товарів, які були реалізовані протягом дня та дохід по яким було відображено у графі 2 Книги.
  • у графі 6 відображається сума витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов’язані з отриманням доходу за підсумками дня. Графа 6 заповнюється одночасно із графою 5. Графа 6 не заповнюється, якщо виручка від реалізації готової продукції (робіт, послуг) не отримана (потрібно орієнтуватися на отримання грошових коштів, а не на відвантаження). 

Якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов’язані з його отриманням понесені у наступному, то за підсумком дня по факту отримання доходу/понесення витрат (на підставі первинних документів) відповідно заповнюється графа 2 та графа 6 Книги. Тобто, ви-трати, пов'язані з придбанням товарів, робіт, послуг, які придбали для перепродажу, вказують в книзі лише в день, коли продали їх (або отримали аванс) і відобразили суму виручки в графі 2 (ЗIР, підкатегорія 104.08). Навіть, якщо фактично витрати були в іншому місяці. Якщо немає документів, що підтверджують витрати, у Книзі її не відображають. 

А у графі 9 зазначається сума чистого оподатковуваного доходу (різниця між доходом за звітний період (графа 4) та понесеними витратами від провадження господарської діяль-ності (графи 6, 7, 8)). 

Про деякі особливості заповненні Книги розповідає ГУ ДФС у Запорізькій області. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»