• Посилання скопійовано

Чи потрібно зараз вклюєвати Z-звіти до КОРО та робити запис про внесення готівки?

Клініка надає медичні послуги та використовує РРО та книгу ОРО. Раніше робили запис в КОРО внесення готівки та клеїли Z-звіти після закриття зміни. Чи потрібно зараз продовжувати вклєювати Z-звіти до КОРО та робити запис внесення готівки ?

Наказом № 773, яким внесено зміни до п. 6 глави 4 розділу ІІ Порядку  № 547, з 1 жовтня 2018 року скасовано обов’язок суб’єкта господарювання, щодо використання КОРО на РРО, підклеювати фіскальні звітні чеки до відповідних сторінок КОРО та щоденно виконувати записи (у разі здійснення розрахункових операцій) про рух готівки та суми розрахунків.

 Зазначений п. 6 глави 4 розд. ІІ Порядку  № 547 також з 1 жовтня 2018 року вимагає збереження щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом строку, визначеного п. 44.3 ПКУ, тобто протягом 1095 днів .

А от уже з 01.08.2020р. п. 9 ст. 3 Закону про РРО та п. 6 глави 4 розд. ІІ Порядку №547 (завдяки Наказу № 317) містять вимогу щодо створення Z-звітів у паперовій та/або електронній формі. Навіщо це зробили – не зовсім зрозуміло. А ще абз. 2 п. 12 Положення №148 (діє з 11.12.2019 р.) вимагає визначити й затвердити внутрішнім документом:

  • місце та спосіб зберігання відокремленими підрозділами щоденних фіскальних звітних чеків щоденних Z-звітів) у електронній формі;
  • формат їх зберігання, який має забезпечувати візуальний перегляд щоденних Z-звітів представниками центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику;
  • відповідальну за зберігання цих чеків особу.

Щоправда, зокрема, класичні апаратні РРО так влаштовані, що під час здійснення протягом зміни розрахункових операцій Z-звіт друкується, але при цьому забезпечується його зберігання в електронному вигляді.

Податківці в ІПК від 19.08.2020 р. N 3453/ІПК/99-00-07-05-01-06 зауважують, що  спосіб збереження суб’єктом господарювання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних "Z-звітів") в паперовій або електронній формі має забезпечити (у тому числі під час проведення перевірки) можливість візуального перегляду такого "Z-звіту" для підтвердження факту оприбуткування готівки та повноти обліку здійснених розрахункових операцій.

Дані наданих для перегляду "Z-звітів" в паперовій або електронній формі мають співпадати з даними електронних копій таких "Z-звітів", що містяться я у фіскальній пам’яті РРО або на фіскальному сервері.

Враховуючи зазначене, зберігання роздрукованих фіскальних звітних чеків, у разі здійснення розрахункових операцій, забезпечується суб’єктом господарювання у зручний для нього спосіб.

Тож, за бажанням, у паперовому вигляді Z-звіти можна  зберігати як і де завгодно, а саме собою щоденне вклеювання Z-звіту до КОРО не має сенсу, тим більше, що й форма КОРО на сьогодні цього не вимагає.

Наказом №773  суб'єкту господарювання  також надано право не реєструвати та не зберігати КОРО та розрахункові книжки у разі прийняття рішення про те, що у випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення  електроенергії. 

Як скасувати реєстрацію КОРО див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»