• Посилання скопійовано

Внесення змін до реквізиту «Призначення платежу» платіжного доручення

ТОВ, платник ЄП за ставкою 5%, отримало від засновника поворотну фіндопомогу за платіжним дорученням з помилкою у реквізиті «Призначення платежу» (помилково вказано «Поповнення статутного фонду»). Чи можна за листом від засновника зарахувати такі кошти як ПФД?

В першу чергу зазначимо, що оскільки кошти вже було списано з рахунку платника, то такий платіж набуває статусу завершеного (пп. 30.1 Закону №2346). А згідно з п. 2.9 Постанови №22, банк не має права робити виправлення в розрахунковому документі клієнта, за винятком випадків, обумовлених п. 2.26 Постанови №22 та іншими нормативно-правовими актами Нацбанку. Тобто, звертатися безпосередньо до банку для внесення змін у поле «Призначення платежу» не потрібно – у банку немає прав на внесення таких змін.

Разом з тим, НБУ у листах від 26.09.2005 р. №25-113/1506-9580 та від 09.06.2011 р. №25-111/1438-7141 зазначає, що після списання коштів з рахунку платника (зарахування на рахунок отримувача) питання щодо уточнення інформації, зазначеної у реквізиті «Призначення платежу», вирішується між сторонами переказу без участі банку.

З листів НБУ можна зробити висновок, що можливість внесення змін до реквізиту платіжного доручення «Призначення платежу» все ж таки є, але такі зміни узгоджуються між платником і отримувачем без участі банку.

Зазвичай, в такому випадку платником направляється лист отримувачу коштів, в якому вказується про помилку у реквізиті платіжного доручення і прохання щодо його зміни (уточнення). Звертаємо увагу, що для того, щоб такий лист був підставою для бухгалтерського обліку, він має містити всі обов’язкові реквізити первинного документу, наведені у п. 2 ст. 9 Закону про бухоблік (в усьому іншому такий лист складається у довільній формі).

Отриманий підприємством лист варто затвердити керівником і підкласти до банківської виписки за відповідний період, що і буде підставою для обліку отриманих коштів саме як ПФД, а не як поповнення статутного капіталу. Крім того, підтвердженням дійсності «правильного» призначення платежу буде виступати договір про надання ПФД та відсутність Протоколу про збільшення розміру статутного капіталу.

Також на сторону платників податку у питанні можливості внесення змін до «Призначення платежу» сторонами стають і суди (зокрема, ухвала Київського апеляційного адмінсуду від 23.04.2014 у справі № 2а-3335/10/2670, Житомирського апеляційного адмінсуду від 19.02.2013 р. у справі № 0670/3840/12 та ухвала ВАСУ від 13.11.2012 р. № К-20530/10).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:299
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202462
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024111
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024593