• Посилання скопійовано

Застосування РРО при доставці і оплаті товару через кур’єрську службу

ФОП-«єдинник» ІІ групи здійснює інтернет-торгівлю. Обсяг доходу досяг 1 млн грн. Чи потрібно застосовувати РРО при постачанні неоплаченого товару через відділення служб кур'єрської доставки з оплатою у їх відділеннях («накладений платіж»)?

Статтею 3 Закону про РРО передбачено, що обов'язок використовувати РРО при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі покладається на суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо).

Своєю чергою розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Тобто, розрахунковою операцією (яка проводиться через РРО) є операція з приймання саме продавцем готівки (платіжних карток) від покупця. У разі ж відправки покупцю товару з оплатою через кур’єрську службу продавець кошти від покупця не отримує – це здійснює служба кур’єрської доставки, яка вже надалі передає ці кошти покупцю (готівкою або на банківський рахунок).

При цьому, і податківці у ІПК від 22.03.2019 р. №1180/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зазначають, що у разі отримання готівки у відділенні кур'єрської служби доставки за раніше відправлений товар (споживач через службу доставки здійснив кур’єрській службі післяплату за придбаний товар), зазначена операція не потребує проведення через РРО у продавця.

Крім того, є і більш ранні роз’яснення ДФС, зокрема ІПК від 26.05.2017 р. №387/ІПК/20-40-14-10-17, в якій наголошувалось наступне:

  • у разі доставки товару за допомогою кур'єрської служби за умови передоплати продавець повинен забезпечити доставку покупцю раніше роздрукованого розрахункового документа (чеку) разом із придбаним товаром та відповідним чином оформленим гарантійним талоном;
  • якщо доставка товару здійснюється кур'єрською службою за умови післяплати, то кур'єр видає розрахунковий документ (чек) покупцю в момент оплати коштів за придбаний товар. При цьому розрахунковий документ (чек) повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

Таким чином, якщо продавець відправляє неоплачений товар покупцю (з оплатою у відділенні кур'єрської доставки), то така операція не проводиться продавцем через РРО, оскільки обов’язок видати чек РРО покладається на таке відділення доставки – оскільки воно приймає від покупця готівку (або платіжні картки) для подальшого переказу коштів продавцю (абз. 1 ст. 3 Закону про РРО).

Зверніть увагу, що це не звільняє продавця від надання товарного чека та гарантійного талона (якщо це передбачено умовами постачання). РРО при прийманні готівки, в цьому випадку, має застосовувати служба кур'єрської доставки, яка приймає оплату.

Якщо продавець відправляє вже передплачений покупцем товар (готівкою або якщо для приймання оплати застосовується еквайринг – POS-термінал або інтернет-еквайринг), то така операція проводиться продавцем через РРО, а розрахунковий документ (чек) вкладається разом з товаром при доставці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202437
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202462
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024111
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024592
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.2024118