• Посилання скопійовано

Чи можна на кінець дня кошти залишати в РРО?

Підприємство має основну касу і магазин з кількома РРО. Касової книги в магазині немає, тільки на підприємстві. Чи потрібно в кінці дня всі залишки готівки вилучати «Службовою видачею» з РРО і передавати до основної каси, а ранком вносити в РРО «Службовим внесенням»?

З питання випливає, що з точки зору Положення №148 (див. пп. 2 п. 3), магазин є відокремленим підрозділом. 

Відповідно до п. 11 Положення №148, готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі.

Причому оприбуткуванням готівки в касах відокремлених підрозділів підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, є забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками/електронними фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (КОРО - у разі її використання на період виходу з ладу РРО чи відключення електроенергії). 

Отже, з точки зору оприбуткування готівки магазин (відокремлений підрозділ) повинен всього лише зберігати Z-звіти і заносити інформацію з них до КОРО. Хоча в листі НБУ від 25.04.2019 р. № 50-0006/22839 зазначається про необхідність заповнення КОРО, тільки якщо вона ведеться відокремленим підрозділом. Якщо не ведеться, досить тільки зберігати Z-звіти.

Відповідно до п. 6 розд. ІІІ Порядку №547 внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій «Службове внесення» та «Службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «Службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Тобто, операцію «Службова видача» роблять тільки у разі вилучення готівки з РРО, наприклад, для передачі в основну касу. Якщо готівку з місця проведення розрахунків не вилучають, то й робити цю операцію не потрібно. 

 

Яку суму готівки можна тримати в РРО?

Відповідно до пп. 16 п. 3 Положення №148, ліміт залишку готівки в касі - граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня.

Відповідно до п. 15 Положення №148, готівкова виручка (готівка), що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. Відокремлені підрозділи підприємств мають право здавати готівкову виручку (готівку) безпосередньо до кас юридичних осіб або банку чи небанківської установи для її переказу і зарахування на банківські рахунки юридичних осіб.

Ліміт каси підприємства та відокремлених підрозділів встановлюється підприємством (див. п. 50 Положення №148).

Таким чином, в РРО, які знаходяться в магазині (відокремленому підрозділі), може в позаробочий час (фактично – на кінець робочого дня) зберігатися готівка, яка не перевищує ліміт каси. Понадлімітну готівку потрібно здати до основної каси підприємства чи до банку. 

 

Коли потрібно здати до основної каси?

Відповідно до п. 40 Положення № 148, відокремлені підрозділи, які проводять касові операції і режим роботи яких не збігається з розпорядком функціонування бухгалтерії підприємства - юридичної особи (у тому числі у вихідні та святкові дні), внутрішнім документом визначають порядок взаємодії відокремлених підрозділів із бухгалтерією підприємства - юридичної особи відповідно до вимог законодавства України.

Тобто, особливості здавання виручки відокремленим підрозділом (магазином) у основні касу потрібно визначити внутрішнім документом. 

При цьому варто врахувати кілька моментів.

По-перше, відповідно до пп. 2 п. 48 Положення №148, для підприємств, у яких час закінчення робочого дня (зміни), установлений правилами внутрішнього трудового розпорядку і графіками змінності відповідно до законодавства України, не дає змогу забезпечити здавання готівкової виручки (готівки) до банку у день її надходження, здають її наступного за днем надходження готівкової виручки (готівки) до каси дня.

По-друге, підприємства, які працюють у вихідні та святкові дні і не мають змоги здати одержану ними за ці дні готівкову виручку (готівку) до банку через відсутність відповідної умови у договорі, укладеному з банком на інкасацію коштів, здають таку готівкову виручку (готівку) через банкомати/програмно-технічні комплекси самообслуговування в день її надходження до каси підприємства або безпосередньо до банку протягом операційного часу наступного робочого дня банку та підприємства (п. 49 Положення №148).

По-третє, відповідно до п. 54 Положення №148, готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, включаючи вихідні та святкові дні, якщо вона здана до банку чи видана для використання підприємством на потреби, пов’язані з його діяльністю, не пізніше наступного робочого дня. 

Тобто, якщо договором підприємства з банком не передбачено здавання виручки до банку безпосередньо відокремленими підрозділами, підприємство своїм внутрішнім документом може встановити порядок, за яким понадлімітна виручка здається магазином (відокремленим підрозділом) до основної каси підприємства не пізніше наступного робочого дня після дня, в якому перевищено ліміт.

 

Яка відповідальність загрожує підприємству, якщо понадлімітні кошти залишати в РРО понад наведені вище строки?

Починаючи з 23.06.2019 року (скасування Указу Президента України від 12.06.1995 р. № 436/95) штрафи за перевищення ліміту не застосовуються. До цієї дати штраф становив двократний розмір понадлімітної суми за кожен день.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»