• Посилання скопійовано

Виправлення помилки, проведеної через РРО

Інтернет магазин. В кінця дня надійшла оплата і касир вибив чек РРО з формою оплати «Картка». На наступний день помітили, що покупець заплатив як ФОП із свого поточного рахунку, який починається на 2600. Як виправити? Чи можна помилку супроводити бухдовідкою? Чи не виникне подвійне ПДВ за такою операцією?

Як відомо, у разі здійснення розрахунків за реалізовані товари (надані послуги) в безготівковій формі шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку для подальшого їх перерахування на поточні рахунки (без використання банківських платіжних карток) РРО не застосовується. 

Для виправлення помилково проведеної через РРО операції «службове внесення» потрібно керуватися Порядком №547

Пунктами 7 та 8 розділу ІІІ Порядку № 547 визначено, що реєстрація видачі коштів у разі повернення товару (відмови від послуги, прийняття цінностей під заставу, виплати виграшів у державні лотереї та в інших випадках) або скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку здійснюється шляхом реєстрації від’ємної суми.

Якщо алгоритм роботи РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам’яті від’ємних сум розрахунків:

  • дозволяється реєструвати видачу коштів (скасування помилкової суми) за допомогою операції «службова видача»;
  • забороняється реєструвати через РРО від’ємні суми з використанням операції «сторно».

Але такий алгоритм виправлення доречний при виправленні допущеної помилки до закінчення робочого дня. Іншого механізму виправлення чинним законодавством не передбачено.

Щоб виправити допущену помилку, на нашу думку потрібно скласти акт, додати пояснення касира та провести «службову видачу» але за умови, якщо за день надійшла сума більша за ту, яку потрібно зняти, від’ємні суми в Z-звіті не допускаються. В акті вказуються дані про помилкову суму та реквізити розрахункового документа. Акт про скасування помилково проведеної через РРО суми розрахунку передається до бухгалтерії суб’єкта господарювання і зберігається протягом трьох років. У разі відсутності у суб’єкта господарювання бухгалтерії акт підклеюються до останньої сторінки відповідної книги обліку розрахункових операцій. Такий акт складається в довільній формі.

В даному випадку подвійного оподаткування операції ПДВ не виникне, оскільки відповідно до пп. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку. 

Якщо суб’єкт господарювання не виправив протягом дня зазначену помилку, то до нього за рішенням контролюючих органів будуть застосовані фінансові санкції, передбачені п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Зазначеним пунктом передбачено, що до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), при встановленні в ході перевірки факту невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а у разі використання таким суб’єктом господарювання РК – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня, застосовуються фінансові санкції у розмірі:

  • вчинене вперше – 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення – 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг).

Звертаємо увагу, що Законом № 128 передбачено, що тимчасово, до 1 січня 2021 року, санкції, визначені п. 1 ст. 17 Закону про РРО, застосовуються в таких розмірах:

  • 10% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Крім того, Законом №591 продовжено дію мораторію на проведення податковими органами документальних і фактичних перевірок на час карантину. А також очікуємо на запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО, передбаченого Указом президента від 08.11.2019 р. № 837/2019

Тому, якщо зазначений мораторій буде прийнято, то взагалі за допущену помилку можна буде уникнути вищезазначеного штрафу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»