• Посилання скопійовано

Чи потрібно вносити в РРО залишки підакцизних товарів?

Чи передбачає п. 11 ст. 3 Закону про РРО обов’язок вносити в РРО залишки товару та наступні його надходження при продажу підакцизних товарів (алкоголь та тютюн)?

Згідно з п. 11 ст. 3 Закону про РРО, у редакції з 01.08.2020 року, суб’єкти господарювання при здійсненні розрахункових операцій зобов’язані проводити їх через РРО або ПРРО з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Разом з тим у чеку повинно бути зазначено, зокрема:

  • найменування та кількість товару, який реалізується;
  • вартість проданого товару;
  • код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством);
  • ставки та суми ПДВ та акцизного податку.

Тут варто звернути увагу що п. 11 ст. 3 Закону про РРО діяв і до 01.08.2020 року, однак серед вимог не містив обов’язку зазначати код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів. А от обов’язок програмування РРО щодо найменування товарів, цін та обліку їх кількісті діяв і раніше (тобто в плані обов’язків програмування такими даними змін не відбулось).

Безпосередньо щодо програмування кількості свого часу податківці у листі від 17.09.2004 р. №8143/6/23-2219 розглядаючи цю вимогу зазначали, що РРО мають забезпечувати облік кількості проданих товарів саме під час їх реалізації.

Таким чином про обов’язок вносити залишки товару в РРО мови не йде. Ця вимога стосується саме зазначення при продажу через РРО кількості товару, що реалізовується покупцю.

Разом з тим п. 12 ст. 3 Закону про РРО встановлено вимогу* щодо ведення в порядку, встановленому законодавством, обліку товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

При цьому суб’єкт господарювання зобов’язаний надати контролюючим органам під час проведення перевірки документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об’єкті).

Але і це не передбачає обов’язку вводити залишки товару в РРО, а лише встановлює обов’язок вести облік таких товарів (згідно правил бухгалтерського обліку - якщо мова іде про юридичну особу, або у довільному порядку, якщо це підприємець) та мати відповідні первинні документи, які підтверджують придбання такого товару.

________

* Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (крім тих, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024301
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202440
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 401
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202495
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483