• Посилання скопійовано

Який код за УКТ ЗЕД в чеку РРО, якщо при отриманні пива один код, а при реалізації - інший?

З 01.08.2020 р. потрібно відображати алкогольні напої в чеках РРО (код товару за УКТ ЗЕД). ФОП на ЄП продає пиво на розлив (в пляшках 1л. та 1,5л.) в магазині, а отримує це пиво від постачальника в бочці, ємністю 50 л. Який код УКТ ЗЕД правильно прописувати в чеку РРО (оскільки при отриманні товару (пиво) один код УКТ ЗЕД, а при реалізації - інший код УКТ ЗЕД)?

Законом №128 (який, відповідно до Закону №533) набув чинності 01.08.2020 р., внесено зміни, зокрема, до п. 11 ст. 3 Закону про РРО, згідно з якими суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції, з 01.08.2020 р. зобов'язані:

  • проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів (послуг) (із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

Підакцизні товари (продукція) в пп. 14.1.145 ПКУ визначено як товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку.

Згідно з пп. 215.1 ПКУ пиво належать до підакцизних товарів та в пп. 14.1.144 ПКУ та абз. 9 ст. 1 Закону №481 визначено як  насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 відсотка об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.

При цьому  в пп. 215.3.1 ПКУ розмір ставки акцизного податку встановлено для пива із солоду (солодове) з кодом УКТ ЗЕД 2203 00. 

Також слід зазначити, що з 03.07.2020 р. набув чинності Закон № 674, яким встановлюється Митний тариф України та коди товарів згідно з УКТ ЗЕД. Відповідно з цієї дати частково втратив чинність Закон №584.

Докладніше про це читайте тут та тут.

В Законі №674, аналогічно як й в Законі №584, пиво із солоду (солодове) вказане за кодом УТК ЗЕД 2203 00:

- у посудинах місткістю 10 л або менше:

  • 2203 00 01 00 у пляшках;
  • 2203 00 09 00 інші;

0 у посудинах місткістю більш як 10 л - 2203 00 10 00.

Відповідно до пп. 1 та 6 Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД, наведених в Законі №674, класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється за такими правилами.

Назви розділів, груп і підгруп наводяться лише для зручності користування УКТ ЗЕД. 

Для юридичних цілей класифікація товарів в УКТ ЗЕД здійснюється виходячи з назв товарних позицій і відповідних приміток до розділів чи груп і, якщо цими назвами не передбачено іншого, відповідно до таких правил:

Також для юридичних цілей класифікація товарів у товарних підпозиціях, товарних категоріях і товарних підкатегоріях здійснюється відповідно до назви останніх, а також приміток, які їх стосуються, з урахуванням певних застережень (mutatis mutandis), положень вищезазначених правил за умови, що порівнювати можна лише назви одного рівня деталізації. Для цілей цього правила також можуть застосовуватися відповідні примітки до розділів і груп, якщо в контексті не зазначено інше.

Оскільки для справляння акцизного податку з пива із солоду пп. 215.3.1 ПКУ код згідно з УТК ЗЕД вказано до п’яти цифр (2203 00), а не дев’ять (як вказано в Законі №674 залежно від місткості посудин), то є всі підстави вважати достатнім вказувати в чеку РРО саме п’ять цифр коду УТК ЗЕД (2203 00).

Дізнатися про правильність зазначення коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД в чеках РРО при продажу підакцизних товарів, включаючи пиво на розлив, можна шляхом звернення до контролюючих органів за наданням платнику податку безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи (пп. 52.1 ПКУ).

При цьому, згідно з пп. 52.4 ПКУ індивідуальні податкові консультації надаються:

  • в усній формі – контролюючими органами та державними податковими інспекціями;
  • у письмовій формі – контролюючими органами в АР Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»