• Посилання скопійовано

ФОП приймає оплати від покупців на свій рахунок у банку: чи потрібний РРО?

ФОП у травні 2020 р. отримав дохід в сумі 1,2 млн грн. Чи потрібно застосовувати РРО, якщо всі оплати від покупців здійснюються на його рахунок №2600? Покупці платять зі своїх рахунків за допомогою інтернет-банкінгу або через термінали самообслуговування чи каси банків. У банківській виписці видно прізвище покупця та транзитний рахунок №2902

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, реєстратор розрахункових операцій (РРО) – це пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для:

  • реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг). Це означає, що якщо ФОП здійснює розрахункові операції, йому потрібний РРО для їх реєстрації;
  • операцій з купівлі-продажу іноземної валюти;
  • реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг);
  • операцій з приймання готівки для подальшого переказу. За умовами запитання ФОП сам не приймає готівку від покупців, цю операцію виконує банк, приймаючи у покупця готівку для подальшого переказу на рахунок ФОП – через касу або термінал самообслуговування.

Щоб відповісти на задане питання, потрібно розібратися в тому, чи здійснює ФОП розрахункові операції, чи ні. Якщо здійснює, то їх потрібно реєструвати через РРО, якщо ні – то РРО не потрібен.

Згідно з абз. 4 ст. 2 Закону про РРО розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернений покупцем товар (ненадану послугу). У разі застосування банківської платіжної картки розрахунковою операцією вважають оформлення відповідного розрахункового документа про оплату у безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів про перерахування коштів у банк покупця.

Отже, згідно з цим визначенням розрахункові операції можуть бути готівковими та безготівковими.

Готівкова розрахункова операція – це приймання від покупця готівки при продажу товарів. Що таке готівка, визначено у пп. 3 п. 3 Положення № 148: готівка - грошові знаки національної валюти України (банкноти і монети, у тому числі розмінні, обігові, пам'ятні монети, які є платіжними засобами). За умовами запитання ФОП не приймає готівку від покупців.

Далі, приймання оплати від покупців за допомогою їхніх платіжних карток – це вже не готівкова, а безготівкова операція. Безготівкова операція з приймання платіжних карток буде розрахунковою операцією та підлягатиме реєстрації через РРО у двох випадках:

  1. коли продавець (торговець) застосовує POS-термінал для приймання платіжних карток. Для використання POS-терміналу торговець має заздалегідь укласти з банком договір банківського еквайрингу, та придбати або взяти у банка  в оренду POS-термінал.
  2. продавець (торговець) приймає платежі за допомогою платіжного віджета на своєму інтернет-сайті, для чого він має заздалегідь укласти з банком договір інтернет-еквайрингу та встановити на своєму сайті платіжний віджет.

Правила здійснення еквайрингу із використанням електронних платіжних засобів встановлені розділом V Положення № 705. Нагадаємо деякі положення з цього розділу, якими регулюється використання платіжних карток для оплати за товари/послуги.

Відповідно до п. 3 розділу V Положення № 705 договір між еквайром і торговцем надає право торговцю приймати до оплати електронні платіжні засоби певної платіжної системи з дотриманням її правил та виконувати інші операції, визначені цим договором.

Згідно з п. 10 розділу V Положення № 705 торговець зобов'язаний здійснювати операції з використанням електронного платіжного засобу лише в присутності користувача, якщо інше не узгоджено з користувачем або не передбачено правилами платіжної системи для окремих видів операцій. Цей пункт стосується, зокрема, приймання карткових платежів за допомогою POS-терміналу, які повинні прийматись у присутності покупця. Платіжна система може передбачати і інтернет-еквайринг, коли торговець використовує спеціальну програму.

Інтернет-еквайрінг - це технологія, яка є різновидом еквайрингу, що дозволяє приймати до оплати банківські карти через Інтернет. Головна відмінність від торгового і мобільного еквайрингу полягає у відсутності терміналу (POS, mPOS) для фізичного зчитування даних карти. Таким чином, використовувати інтернет-еквайринг можуть користувачі віртуальних банківських карт і електронних гаманців, у яких відсутні фізичні носії у вигляді пластикових карт. Інтернет-еквайрінг дозволяє здійснювати прийом до оплати банківських карт і електронних грошей через Інтернет з використанням спеціально розробленого веб-інтерфейсу, що дозволяє провести розрахунки в інтернет-магазинах і оплатити різні послуги: телефонний зв'язок, комунальні послуги, доступ в Інтернет і ін.

В будь-якому разі, приймати платежі через POS-термінал або інтернет-еквайринг неможливо без попереднього укладання відповідного договору з банком-еквайєром. Отже, якщо ФОП такого договору з банком не укладав, то він зможе приймати на свій рахунок лише звичайні безготівкові платежі без застосування еквайрингових технологій, а отже, ці платежі не будуть розрахунковими операціями.

Далі, ДФСУ в роз'ясненні зауважує, що до безготівкових розрахунків відноситься:

  • перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів;
  • перерахування банками за дорученням підприємств і фізосіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку або до терміналу самообслуговування, на рахунки отримувачів коштів. 

Такі розрахунки не відповідають визначенню розрахункової операції, оскільки вони не є прийманням готівки самим торговцем та не є еквайринговою операцією. Таким чином, якщо ФОП на єдиному податку буде отримувати кошти виключно на розрахунковий рахунок з розрахункових рахунків покупців, не застосовуючи банківський еквайринг та інтернет-еквайринг, такі розрахунки не відповідатимуть визначенню розрахункової операції, тож використовувати РРО при цьому не потрібно. Зауважимо, що покупці можуть використовувати для здійснення своїх переказів будь-який клієнт-банк або інтернет-банкінг від тих банків, клієнтами яких вони є.

Що стосується транзитного рахунку банку 2902, то він призначений для обліку сум платежів, які за дорученням клієнтів мають бути перераховані за призначенням отримувачам платежів. За кредитом рахунку проводяться суми податкових, страхових, комунальних платежів, виручка торговельних та побутових організацій, добровільні внески від населення та організацій, суми держмита, інші платежі, які надалі підлягають зарахуванню на рахунки отримувачів. За дебетом рахунку проводяться суми, що перераховані за призначенням на відповідні рахунки отримувачів коштів, або суми повернених клієнтам коштів (див. Додаток 1 до Інструкції № 89).

Тобто спочатку банк зараховує прийняту готівку від покупця на рахунок 2902, а потім з нього перераховує безготівкові кошти продавцю. Для продавця це не є розрахунковою операцією.

Таким чином, платежі, отримані безпосередньо від покупців з їхніх банківських рахунків на банківський рахунок продавця за його платіжними реквізитами (які включають код отримувача та його номер рахунку ІВАN) та платежі від покупців, внесені готівкою до каси банку або до терміналу самообслуговування з метою зарахування на рахунок продавця, не є розрахунковими операціями і не вимагають застосування РРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29163
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598