• Посилання скопійовано

ФОП отримує готівку у відділенні кур'єрської служби доставки: як провести це через РРО?

ФОП отримує готівку у відділенні кур'єрської служби доставки, за раніше відправлений товар споживачу, який через службу доставки перераховує оплату за отриманий товар. Як ФОП відображає цю операцію у себе (проведення по РРО)?

Готівкова виручка (готівка) у пп. 4 п. 3 Положення №148 визначена як сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, що безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна. 

Розрахунковою операцією в абз. 3 ст. 2 Закону про РРО вважається приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Місце проведення розрахунків - місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо (абз. 28 ст. 2 Закону про РРО).

Норми п. 2 ст. 3 Закону про РРО зобов'язують суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі, видавати в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг).

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 13 Закону №675 розрахунки у сфері електронної комерції можуть здійснюватися, зокрема, шляхом переказу коштів або оплати готівкою з дотриманням вимог законодавства щодо оформлення готівкових та безготівкових розрахунків, а також в інший спосіб, передбачений законодавством України.

Разом з тим, продавець, оператор платіжної системи або інша особа, яка отримала оплату за товар, роботу, послугу відповідно до умов електронного договору, повинні надати покупцеві (замовнику, споживачу) електронний документ, квитанцію, товарний чи касовий чек, квиток, талон або інший документ, що підтверджує факт отримання коштів, із зазначенням дати здійснення розрахунку (ч. 3 ст. 13 Закону №675).

ДПС в ІПК від 16.03.2020 р. №1087/6/99-00-05-04-01-06/ІПК повідомляє, якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо, то у такому випадку застосування РРО є необов'язковим. У інших випадках (тобто безпосереднє отримання споживачем товарів чи послуг, в т.ч. замовлених та сплачених через мережу Інтернет) суб'єкт господарювання зобов'язаний застосувати РРО на загальних підставах.

При отриманні плати через платіжні системи Приват24, Монобанк, LiqPay, Portmone та інші, тобто із застосуванням інтернет-еквайрингу, застосування РРО є не обов'язковим у випадках, коли надано (надіслано) рахунок в електронному вигляді за допомогою мережі Інтернет та за умови відсутності фізичного контакту.

Офіс великих платників податків ДФС в ІПК від 21.06.2019 р. № 2874/ІПК/28-10-27-01-11 повідомляє, якщо доставка товару здійснюється кур'єрською службою за умови післяплати, то розрахунковий документ (чек з РРО) покупцю в момент оплати коштів за придбаний товар видає кур'єр. При цьому розрахунковий документ (чек з РРО) повинен бути роздрукований з використанням РРО, зареєстрованого на транспортний засіб, яким здійснюється доставка.

В ситуації, що розглядається, ФОП – продавець отримує готівку не від споживача, а у відділенні кур'єрської служби доставки, яка раніше відправлений товар доставила споживачу та отримала від нього оплату, тобто, місце проведення розрахунків та фізичний контакт продавця і покупця відсутні. Отже, у такому випадку застосування РРО є необов'язковим.

Оприбуткування та облік ФОП отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат (або книгах обліку доходів) у порядку, визначеному ПКУ (абз. 5 п. 11 Положення №148).

Отже, готівкові кошти, які отримуються суб'єктом господарювання, мають бути оприбутковані згідно з вимогами Положення №148 у день їх одержання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»