• Посилання скопійовано

Яка форма касового чеку актуальна зараз та коли до неї будуть внесено зміни?

Яка форма касового чеку актуальна зараз? Коли планується внесення змін до форми чеку у зв’язку зі змінами до порядку застосування РРО?

Наразі форму фіскального чека на товари та послуги визначено Положенням № 13.

Відповідно до вимог розділу ІІ Положення № 13, фіскальний касовий чек на товари (послуги)  – це розрахунковий документ, надрукований реєстратором розрахункових операцій при проведенні розрахунків за продані товари (надані послуги). Форма № ФКЧ-1 касового чеку наведена в додатку 1 до Положення № 13.

Касовий чек зараз повинен містити такі обов’язкові реквізити (див. також форму чека нижче):

  • найменування господарської одиниці;
  • адресу господарської одиниці;
  • для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, - індивідуальний податковий номер платника ПДВ, який надається згідно з Кодексом; перед номером друкуються великі літери "ПН";
  • для СГ, що не є платниками ПДВ, - податковий номер або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), перед яким друкуються великі літери "ІД" (ідентифікаційні дані);
  • якщо кількість придбаного товару (обсяг отриманої послуги) не дорівнює одиниці виміру, - кількість, вартість придбаного товару (отриманої послуги);
  • вартість одиниці виміру товару (послуги);
  • код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством);
  • назва товару (послуги);
  • літерне позначення ставки ПДВ праворуч від надрукованої вартості товару (послуги) (для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ);
  • позначення форми оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит, тощо) та суму коштів за цією формою оплати;
  • загальну вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово "СУМА" або "УСЬОГО";
  • для СГ, що зареєстровані як платники ПДВ, - окремим рядком літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкуються великі літери "ПДВ";
  • для СГ роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку (СГ, що зареєстровані платниками іншого податку, крім ПДВ), - окремим рядком розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку. У реквізиті "Акцизний податок" його назва наводиться згідно з Кодексом. За потреби дозволяється використовувати скорочення;
  • порядковий номер касового чека, дату (день, місяць, рік) та час (година, хвилина) проведення розрахункової операції;
  • фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій, перед яким друкуються великі літери "ФН";
  • напис "ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК" та найменування або логотип виробника.

 

ФІСКАЛЬНИЙ КАСОВИЙ ЧЕК НА ТОВАРИ (ПОСЛУГИ)

Форма № ФКЧ-1

Рядок

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

 

‹Найменування господарської одиниці›

‹Адреса господарської одиниці›

ПН ‹Індивідуальний податковий номер платника ПДВ›

ІД ‹податковий номер / серія та номер паспорта*›

‹Кількість товару (послуги)› ‹Знак множення› ‹Вартість одиниці виміру›

‹Код товару#›**‹Назва товару (послуги)› ‹Вартість› ‹Літерне позначення ставки ПДВ›

‹Форма оплати›                                      ‹Сума коштів›

СУМА ‹Загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) за чеком›

ПДВ ‹Літерне позначення ставки ПДВ› ‹Ставка ПДВ у відсотках› ‹Сума ПДВ›

Акцизний податок ‹Ставка акцизного податку› ‹Сума акцизного податку› ‹Номер чека› ‹Поточна дата› ‹Час проведення розрахунку›

ФН ‹Фіскальний номер реєстратора розрахункових операцій›

ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК ‹найменування або логотип виробника›

________
* Для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта.
**Зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

 

Фіскальний чек без хоча б одного з обов'язкових реквізитів не є розрахунковим документом – докладніше тут.

У 2018 році до реквізитів фіскального касового чеку на товари та чеку видачі коштів додали реквізит «Код товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД (зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством)».

У грудні 2019 року Мінфін пропонував внести зміни до Положення про форму та зміст розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну №13. Відповідний проект наказу Мінфіну був оприлюднений 16 грудня 2019 року. На даний момент цей проект ще не затверджено, відповідно, зміни до форми касового чека поки не відбулися.

У зв’язку з проведенням заходів по боротьбі з коронавірусом строки впровадження нових правил роботи з РРО подовжено (перенесено на пізніші дати). Раніше початком дії нових правил використання РРО та запровадження альтернативи апаратним РРО – програмних РРО було 19 квітня 2020 року. Але введення карантину внесло до цих планів свої корективи.

Зокрема, відтерміновуються самі строки набрання чинності Законом №129: замість шести місяців з дня його опублікування (відповідно 19.04.2020 р.) маємо 1 серпня 2020 року, а введення можливості отримання кешбеку покупцями у разі подання скарги на продавця переноситься на 1 січня 2021 року.

Збільшення лімітів для платників ЄП ІІ групи до 2 500 000 грн, як і раніше, набирає чинності з 1 січня 2021 року.

Також планувалося, що з 19 квітня 2020 року зазначення для всіх підакцизних товарів у фіскальних чеках коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД буде обов'язковим (див. тут), але цю зміну теж відтерміновано до 1 серпня 2020 року – Закон № 128-IX набере чинності з 1 серпня 2020 р.

Більш докладно про нові строки запровадження змін в роботі РРО – читайте у нашому матеріалі тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202437
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202462
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024111
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024593
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.2024118