• Посилання скопійовано

Як застосовувати РРО, якщо ФОП має декілька господарських одиниць?

ФОП - платник ЄП ІІ групи здійснює два види діяльності (реалізація лікарських засобів та реалізація продуктів харчування) в двох різних приміщеннях. Чи можна не застосовувати РРО за місцем реалізації продуктів харчування? Які ліміти в 2020 році встановлено для ФОПа ІІ групи?

Згідно з  пп. 296.10 ПКУ, РРО не застосовуються, зокрема, підприємцями-платниками ЄП ІІ групи, незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1000000 гривень. 

Своєю чергою, норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Тобто, якщо платник ЄП здійснює реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення він втрачає право на звільнення від застосування РРО, передбачене пп. 296.10 ПКУ. Відповідно необхідно застосовувати РРО на всіх інших господарських одиницях незалежно від асортименту товарів, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

При цьому, аналогічного підходу притримуються й податківці. Так, у підкатегорії 109.02 "ЗІР" вони зазначають, що якщо ФОП - платник ЄП ІІ-ІV групи, який здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх структурних підрозділах, зокрема, застосовувати РРО або розрахункові книжки та КОРО на всіх інших господарських одиницях незалежно від асортименту товарів.

І хоча у роз’ясненні податківців мова йде про технічно складні побутові товари, однак воно буде актуальним і при реалізації лікарських засобів.

Збільшення лімітів для платників ЄП, зокрема, ІІ групи до 5 млн грн, стосується лише обсягу доходу за рік. Що ж до РРО, то тут з «лімітом» в 1 млн грн жодних змін не відбулось він так і залишається. Про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»