• Посилання скопійовано

Як відобразити у Книзі обліку доходів суму післяплати?

ФОП – «єдинник» ІІ групи (дохід за рік менше 1 млн грн) відправляє товар покупцю через «Нову пошту». Покупець оплачує товар після отримання. Як відобразити у Книзі доходів суму післяплати? Чи потрібно використовувати РРО? Чи потрібно передавати покупцеві чек чи достатньо чеку від «Нової пошти»?

РРО - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної  валюти  та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг), операцій з приймання готівки для подальшого переказу (ст. 2 Закону про РРО).

Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток та чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської  платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Крім того, у пп. 296.10 ПКУ зазначено, що РРО не застосовуються платниками ЄП ІІ групи незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн (за винятком реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення).

У вашому випадку ФОП отримує кошти не безпосередньо від покупця, а від «Нової Пошти», а точніше від небанківської фінансової установи ТОВ «Пост Фінанс» (згідно з реєстром на сайті НБУ), яка здійснює свою діяльність на підставі відповідних договорів про прийом грошових коштів від свого імені, але на користь третіх осіб (якою в даному випадку є ФОП на ЄП 2 групи). З точки зору такого підприємця договір про прийом грошових коштів, укладений з платіжною організацією (в даному випадку - ТОВ «Пост Фінанс»), рівносильний аналогічному договору, укладеним з банком.

Післяплата, що здійснює покупець при оплаті товару при його отриманні у відділенні «Нової Пошти», та при цьому отримує чек РРО від поштового оператора, не є розрахунковою операцією з точки зору продавця товару. Замість нього розрахункову операцію здійснює фінансова компанія ТОВ «Пост Фінанс», яка видає покупцю чек РРО встановленої форми. Співпраця поштового оператора і продавця товару здійснюється на підставі договору.

Тобто отримання накладеного платежу у відділені «Нової пошти», зокрема, від фінансової установи, не є розрахунковою операцією, відповідно, не вимагає від ФОП застосування РРО. 

Проте така сума повинна бути в повному обсязі відображена у Книзі обліку доходів  в гривнях з копійками в день отримання коштів. Відображається аналогічним записом, як і отримання готівкових та безготівкових коштів за підсумками робочого дня (п. 5 та 6 Порядку №579). При цьому датою отримання доходу вважається дата зарахування коштів на розрахунковий рахунок ФОП або отримання готівки в касу. Дохід від розрахунку карткою підприємець враховує датою зарахування коштів на рахунок, оскільки така операція є безготівковою. Зауважимо, що отримані готівкові та безготівкові кошти відображаються в Книзі доходів в різних рядках.

Таким чином, отримані кошти за товар відображаються в Книзі обліку доходів у графі «Вартість проданих товарів, виконаних робіт, наданих послуг» у колонці 2 та 4 (за підсумком відповідного дня) з виведенням по колонці 6 - загальної суми доходу від провадження діяльності в гривнях з копійками.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»