• Посилання скопійовано

Придбання квитків для відрядження через Приват24: чи треба підтвердження оплати?

Працівник їде в відрядження. Придбав квитки через Приват24 та роздрукував їх у терміналі Приватбанку. Чи потрібно підтвердження оплати квитків, а саме: копію виписки з карткового рахунку, що саме своєю карткою було розраховано? А якщо розрахунок був чужою карткою? Чи достатньо для авансового звіту цих електронних квитків з терміналу?

Суми надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк, оподатковуються в порядку, наведеному в пп. 170.9 ПКУ.

При цьому не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, проїзд.

Обов’язковою умовою, встановленою абз. 3 пп. 170.9.1 ПКУ, та на підставі якої зазначені витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО є лише наявність підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді:

  • транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у т. ч. електронних квитків;
  • посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту;
  • розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту.

ДПС в ІПК від 05.12.2018 р. №5105/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 05.12.2018 р. №5104/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що не є об'єктом оподаткування ПДФО та ВЗ сума відшкодованих роботодавцем витрат платнику податків - фізичній особі, понесених ним у зв'язку з відрядженням, за умови наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, та документів, які підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця. При цьому, крім зазначених вимог, мають бути виконані усі інші вимоги, встановлені пп. 170.9 ПКУ.

За відсутності хоча б одного з підтвердних документів, сума відшкодованих роботодавцем витрат включається до оподаткованого доходу працівника та оподатковується ПДФО та ВЗ в порядку, встановленому пп. 170.9 ПКУ. Зазначене поширюється також на придбання квитка у разі оплати його вартості чужою карткою.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:29218
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202463
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024113
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024598