• Посилання скопійовано

Чи може суб’єкт господарювання придбати платіжний термінал?

Чи може суб’єкт господарювання придбати платіжний термінал для його надання в оренду іншим суб’єктам господарювання? Яку систему оподаткування може обрати такий суб’єкт господарювання?

Згідно з п. 1 Постанови НБУ №42 операції з приймання готівки в гривнях для подальшого її переказу за допомогою платіжних пристроїв та через пункти надання фінансових послуг здійснюють виключно:

  • банки;
  • комерційні агенти банків - юридичні особи, які уклали агентські договори з банками;
  • небанківські фінансові установи та оператори поштового зв'язку, які мають ліцензію НБУ на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків і є платіжними організаціями та/або учасниками платіжної системи та здійснюють свою діяльність відповідно до узгоджених НБУ правил платіжної системи.

Відповідно до ст. 47 Закону №2121 банк має право укладати агентський договір з юридичною особою, яка відповідає встановленим НБУ вимогам. Тобто в даному випадку комерційним агентом може бути виключно юридична особа (не ФОП).

Таким чином, підприємство може придбати термінал і, відповідно, виконувати операції з приймання готівки для її подальшого переказу або шляхом укладання агентського договору з банком (в такому випадку ліцензія не потрібна), або шляхом реєстрації як небанківська фінансова установа та отримання відповідної ліцензії на здійснення фінансової діяльності.

Як комерційні агенти банків, так і небанківські фінансові установи, зобов'язані:

1) відкрити в банку/банках окремий поточний рахунок/рахунки для зарахування готівки в гривнях, прийнятої для подальшого її переказу;

2) забезпечити зарахування готівки в гривнях, прийнятої для подальшого її переказу, на окремий поточний рахунок/рахунки, відкритий у банку/банках.

Комерційний агент банку перераховує кошти з окремого поточного рахунку виключно банку, з яким укладено агентський договір.

Зверніть увагу, що комерційні агенти банків та небанківські фінансові установи не мають права передавати іншим особам свої повноваження щодо здійснення операцій із приймання готівки.

Оскільки діяльність небанківських фінансових установ здійснюється виключно за наявності ліцензії, то вони можуть обрати лише систему оподаткування, яка передбачає сплату податку на прибуток.

Комерційні агенти за бажання можуть обрати спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку. При цьому, до доходу таких осіб буде включатися безпосередньо сума їх винагороди.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»