• Посилання скопійовано

Тимчасове або остаточне зупинення роботи торгової точки: що з РРО?

Як бути з РРО, якщо підприємство закриває торгову точку (кафе): а) тимчасово до наступного сезону; б) кафе закривається остаточно та більше працювати не буде?

Тимчасове призупинення роботи торгової точки та використання РРО

Відповідно до п. 4 розділу ІІІ Порядку № 547 суб'єкти господарювання, які використовують РРО для здійснення розрахункових операцій у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані, зокрема, у кінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. Відповідно, якщо після формування останнього Z-звіту на цьому РРО не здійснювалися розрахункові операції, наступний Z-звіт формувати не потрібно. При цьому у разі проведення операцій "службового внесення" або "службової видачі" готівки Z-звіт формувати не потрібно, оскільки не було розрахункових операцій.

Відповідно до пп. 3.1.2 Вимог №1057 РРО з модемом повинен, зокрема, забезпечувати блокування проведення розрахункових операцій у разі неможливості передачі контрольно-звiтної інформації до сервера обробки інформації протягом 72 годин. Це блокування працює лише в тому разі, якщо через РРО були зареєстровані розрахункові операції, сформовано Z-звіт, але Z-звіт вчасно не передано на сервер ДПС.

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Таким чином, якщо на торговій точці тимчасово не здійснюються розрахункові операції, то РРО в такі дні вмикати не потрібно. Відповідно, РРО не реєструє розрахункові операції, тому немає підстав для формування Z-звіту і надсилання його до ДПС.

Звертаємо увагу, що згідно з пп. 80.2 ПКУ фактична перевірка може проводитися на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представнику, або особам, які фактично проводять розрахункові операції, під розписку до початку проведення такої перевірки, та за наявності, зокрема, такої підстави, як неподання суб'єктом господарювання в установлений законом строк обов'язкової звітності про використання РРО, розрахункових книжок та КОРО, подання їх із нульовими показниками (тут мається на увазі нульовий Z-звіт). Тому формувати і подавати нульові Z-звіти не варто.

Щодо цього див. лист ГУ ДПС у Запорізькій області від 14.02.2018 р. № 615/ІПК/08-01-14-07-13.

Також, якщо РРО обліковується у складі основних засобів підприємства, то на період тимчасового сезонного закриття торгової точки такий РРО можна передати на зберігання до наступного сезону. При цьому підприємство може виключно на свій розсуд прийняти рішення про консервацію такого РРО до наступного сезону, щоб не нараховувати амортизацію у міжсезонний період. Разом з цим, якщо РРО не буде законсервовано і на нього буде нараховуватися амортизація цілий рік, це теж не буде порушенням правил бухобліку.

Більш докладно про консервацію ОЗ читайте тут та тут.

 

Остаточне закриття торгової точки і скасування реєстрації РРО

Якщо торгова точка закривається остаточно або у РРО сплив строк його експлуатації, потрібно скасувати його реєстрацію.

ДПС у Київській області повідомляє, що суб’єкт господарювання (або його представник) подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО заяву про скасування реєстрації РРО за формою №4-РРО.

Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в ЦСО, з яким суб’єктом господарювання укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО.

Разом із заявою про скасування реєстрації РРО суб’єкт господарювання надає реєстраційне посвідчення такого РРО.

У заяві про скасування реєстрації зазначається спосіб отримання довідки про скасування реєстрації РРО за ф. №6-РРО, наведеною у додатку 6 до Порядку № 547 – поштою або безпосередньо в контролюючому органі,  або її копії (електронною поштою).

Протягом п’яти календарних днів з дня отримання заяви про скасування реєстрації та реєстраційного посвідчення за наявності довідки про опломбування з відміткою про розпломбування РРО, надісланої ЦСО до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО, або у разі прийняття рішення контролюючого органу про скасування реєстрації РРО, проводиться  скасування реєстрації РРО шляхом внесення реєстраційного запису до інформаційної системи ДПС та надання (надсилання) суб’єкту господарювання довідки про скасування реєстрації, що засвідчує скасування реєстрації РРО.

Після цього РРО можна продати або надати в оренду чи у позичку іншому СГ, якщо у РРО ще не вичерпався строк його експлуатації. Якщо строк експлуатації РРО вже закінчився або добігає кінця, такий РРО можна взагалі списати з обліку.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»