• Посилання скопійовано

Чи можна -«єдиннику» ІІ групи реалізовувати технічно складні товари без застосування РРО?

ФОП на ІІ групі ЄП реалізує технічно складні побутові товари та товари, які не потребують застосування РРО, через інтернет-магазин (діяльність - 47.91). Оплата відбувається через LiqPay та фінпосередника, а товар передається поштою. Чи можна реалізовувати технічно складні товари без застосування РРО? Чи можливо інші товари реалізовувати за готівку без РРО?

Відповідно до роз’яснення податківців у підкатегорії 109.02, «ЗІР» (запитання: «Чи необхідно застосовувати на господарській одиниці РРО ФОП платнику ЄП, яка здійснює реалізацію супутніх товарів за готівку, а технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, в безготівковій формі шляхом внесення готівки через установи банку?»), якщо фізособа – підприємець є платником ЄП та здійснює продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, тобто, які містяться у Переліку №231,  то такий підприємець застосовує РРО під час продажу всіх наявних на господарському об’єкті товарів, а не лише технічно складних товарів.

Також слід зазначити, що якщо ФОП – платник ЄП здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх своїх господарських одиницях, зокрема, застосовувати РРО незалежно від асортименту товарів на інших господарських одиницях, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – суб’єкта господарювання, а не до його структурних підрозділів.

Крім цього, податківці зауважують, що у разі проведення розрахунків між суб’єктами господарювання у безготівковій формі, а саме при переказі коштів з розрахункового рахунку суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо, РРО не застосовується.

Водночас, податківці нагадують, що таке «розрахункова операція» та «місце  проведення розрахунків». На підставі багатьох роз’яснень, які спираються на ці визначення, податківці  прийходять до такого висновку: якщо продаж передбачає безпосередній контакт з покупцем (доставка товару через кур'єрську службу чи пошту або самовивезення), то РРО потрібен. А якщо товар «віртуальний» (мова в основному йде про послуги), то РРО не потрібен. Про це ми писали тут.

Щодо особливостей застосування РРО при інтернет-продажі та доставки товару через кур’єрські служби чи пошту та при цьому отримання оплати через LiqPay та фінпосередника податківці роз’яснили в ІПК від 26.05.2017 р. № 387/ІПК/20-40-14-10-17. Детально проаналізували ми цей лист тут. Податківці в усіх роз’ясненнях наполягають на застосуванні РРО про використанні LiqPay – див, зокрема, тут.

Таким чином, з огляду на вищесказане, ФОП-«єдинник» ІІ групи може не застосовувати РРО, якщо виконує умови пп. 296.10 ПКУ щодо обсягу доходу та розрахунки за будь-який товар відбуваються безготівково без застосування платіжних карт, в тому числі, і через LiqPay – тобто при переказі коштів з розрахункового рахунку суб’єкта господарювання, який отримує товари, роботи (послуги), на розрахунковий рахунок постачальника товару, робіт (послуг) згідно з рахунком-фактурою, договором тощо.

У іншому випадку застосування РРО є необхідним.

***

Читайте також: 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»