• Посилання скопійовано

Як організувати збирання готівки з мережі кіосків, які належать одній юрособі?

ТОВ продає товар через торгову мережу (кіоски) з РРО. Чи може ТОВ доручити збір виручки з кіосків менеджеру з продажів для подальшого здавання її до головної каси ТОВ? Як це оформити?

Так, підприємство може розподілити обов’язки щодо роботи з готівкою між декількома працівниками.

Відповідно до п. 44 Положення №148 керівник підприємства під час прийняття на роботу касира укладає з ним договір про повну матеріальну відповідальність та ознайомлює його під підпис із вимогами Положення №148.

Згідно з п. 45 Положення №148 касир несе повну матеріальну відповідальність за збереження всіх прийнятих ним цінностей відповідно до законодавства України. Касиру забороняється передовіряти виконання дорученої йому роботи іншим особам.

Підприємства, штатним розписом яких не передбачено посади касира, виконання його обов'язків покладають на бухгалтера чи іншого працівника, з яким укладається договір про повну матеріальну відповідальність, відповідно до письмового розпорядження керівника. У такому розпорядженні можна зазначити, які саме обов’язки покладаються на менеджера, а саме – збір виручки та здавання її до головної каси.

Все це повною мірою стосується того працівника (касира чи менеджера з продажу), який буде приймати виручку з відокремлених підрозділів (кіосків):

  1. З таким працівником укладається договір про повну матеріальну відповідальність;
  2. У розпорядженні керівника встановлюються конкретні обов’язки щодо роботи з готівкою, які покладаються на працівника;
  3. Працівнику  заборонено перекладати ці обов’язки на інших осіб.

Якщо на підприємстві є головна каса, то відповідно, у нього є й посада касира. У тому разі, якщо обов’язки касира будуть покладені ще й на менеджера з продажу, який буде збирати виручку з кіосків, то касир головної каси буде старшим касиром.

Відповідно до п. 43 Положення №148 касири зобов'язані в кінці робочого дня здати залишок готівки та касові документи за проведеними операціями старшому касиру під підпис у книзі обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки. Форма такої книги наведена у додатку 6 до Положення №148.

Таким чином, менеджер, на якого покладено обов’язки касира, збирає з підрозділів виручку з оформленням прибуткових касових ордерів, а в кінці дня здає всю отриману готівку та документи старшому касиру.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»