• Посилання скопійовано

У яких випадках юрособа може обійтися без використання РРО?

ТОВ (загальна система) отримує оплату за товар на поточний рахунок. Іноді ФОП вносить до каси готівку за консультаційні послуги та за товар. Кошти оприбутковуються на підставі ПКО. Чи потрібно реєструвати РРО та проводити через нього такі операції, а також внесення фінансової поворотної допомоги від засновника чи фізособи?

Запитання:

ТОВ (загальна система), основним видом діяльності якого є інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах, отримує оплату за товар на поточний рахунок. Іноді ФОП – платник ЄП вносить до каси ТОВ готівку в оплату за консультаційні послуги (у межах 10 тис. грн) та за товар (в межах 10 тис. грн). Кошти оприбутковуються до каси ТОВ на підставі ПКО. Чи потрібно в такому випадку реєструвати РРО та проводити через нього вказані операції, а також внесення фінансової поворотної допомоги від засновника чи фізособи? У яких випадках юрособа може обійтися без використання РРО?

 

Відповідь:

Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон про РРО.

Дія Закону про РРО поширюється на всіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. 

Порядок проведення розрахунків наведено у ст. 3 Закону про РРО.

При цьому відповідно до п. 1 ст. 9 цього Закону РРО та розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних уповноваженою особою відповідного суб'єкта господарювання.

ДФС у листі від 10.07.2015 р. №14505/6/99-99-22-07-03-15 повідомляє, що Законом №71-VIII внесено зміни до п. 1 ст. 9 Закону про РРО, згідно з якими скасовано пільгу щодо незастосування РРО та розрахункових книжок суб'єктами господарювання при наданні послуг.

Отже, при проведенні розрахунків у готівковій формі за послуги з надання в оренду нерухомого майна, оплаті комунальних послуг, передбачених договором оренди, суб'єкти господарювання зобов'язані застосовувати РРО відповідно до вимог Закону про РРО.

Водночас РРО не застосовується у разі здійснення розрахунків виключно через банківські установи, а саме шляхом перерахування коштів орендарями на розрахунковий рахунок суб'єкта господарювання.

Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій затверджено постановою Кабміну від 23.08.2000 р. №1336. Однак діяльність з інших видів роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах у цьому Переліку відсутня.

Тому в ситуації, що розглядається, для проведення розрахункових операцій готівкою застосування РРО є обов'язковим. 

За порушення вимог Закону про РРО до суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), у разі встановлення відповідним органом доходів і зборів протягом календарного року в ході перевірки факту, зокрема, непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи застосовуються фінансові санкції в розмірах, встановлених п. 1 ст. 17 Закону про РРО:

  • 1 грн – за вчинене вперше;
  • 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Термін "розрахункова операція" відповідно до абз. 4 ст. 2 Закону про РРО вживається у такому значенні: 

  • приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Внесення фінансової поворотної допомоги засновником чи фізичною особою, з метою застосування Закону про РРО, не є розрахунковою операцією. Тому використовувати РРО для такої операції не потрібно, однак необхідно дотримуватися обмежень для розрахунків готівкою, встановлених п. 6 Положення №148.

У цьому пункті зазначено, що суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

  • між собою - у розмірі до 10 тис. грн включно;
  • з фізичними особами - у розмірі до 50 тис. грн включно.

Платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення коштів до банку чи небанківської фінансової установи для подальшого їх переказу на поточні рахунки в банку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»