• Посилання скопійовано

При здійсненні безготівкових розрахунків через установи банку РРО не застосовується

ФОП (платник ІІ групи ЄП) отримає оплату за послуги виключно безготівково на рахунок в банку. Чи потрібно застосовувати РРО при досягненні доходу у розмірі 1 млн грн? Яке обмеження щодо доходу встановлено до платників ЄП ІІ групи? Як підтвердити наявність лише безготівкових розрахунків?

Пунктом 12 ст. 9 Закону про РРО встановлено, що РРО та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

При цьому самі податківці неодноразово зазначали (зокрема, тут та тут), що при здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО не застосовується.

Слід зазначити, що їх думка щодо цього не змінюється.

Своєю чергою, платнику податків не потрібно будь-яким чином підтверджувати те, що він отримує грошові кошти лише за безготівковим розрахунком. Достатньо буде наявності банківської виписки, у якій будуть зазначені відповідні надходження, які повинні відповідати сумам, зазначеним у Книзі обліку доходів.

Зверніть увагу! Пункт 291.4 ПКУ не стосується використання РРО, а визначає лише умови перебування на певній групі платника єдиного податку.

Зокрема, згідно з пп. 291.4 ПКУ для платників ІІ групи встановлено такі обмеження:

  • кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Отже, платник єдиного податку ІІ групи може отримувати дохід у розмірі, що не перевищує 1500000 гривень протягом календарного року.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»