• Посилання скопійовано

Де відокремленому підрозділу зберігати готівку при закритті Z- звіту до ранку?

Відокремлений підрозділ підприємства працює до 23:00 щоденно із застосуванням РРО. Чи потрібно проводити операцію «службова видача» готівкової виручки в кінці робочого дня при закритті Z- звіту та де зберігати готівку до ранку, а також у вихідні та святкові дні, коли банк не працює та немає можливості здати виручку?

На виконання вимог ст. 3 Закону про РРО та п. 4 розд. ІІІ Порядку №547 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані, зокрема:

  • щоденно у кінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій);
  • друкувати X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;
  • забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, готівкова виручка, отримана із застосуванням РРО, у т.ч. станом на 23:00 годину, повинна оприбутковуватися в повній сумі на підставі щоденного Z-звіту з його підклеюванням до відповідних сторінок КОРО та вилученням готівки зі скриньки РРО.  

ДФС у відповіді на питання 2 у ІПК від 02.08.2017 р. №1453/ІПК/23-00-14-0714 повідомляє, що на підприємстві, де застосовується РРО та КОРО, частину готівкової виручки можна зберігати в сейфі за умови його знаходження на місці проведення розрахунків. При цьому сума готівкових коштів на місці проведення розрахунків (у ящику РРО та сейфі) має відповідати сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО та своєчасно і повній сумі оприбутковуватись до зареєстрованої КОРО.

Також податковий орган пропонує у внутрішньому наказі по підприємству зазначити, що в сейфі, розміщеному на місці проведення розрахунків, має зберігатися лише виручка від реалізації з використанням РРО, а також визначити порядок належного забезпечення бухгалтерського обліку касових операцій тощо.

Внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту (п. 6 розд. 4 Порядку №547).

Тому після виконання операцій «службова видача» та виконання Z-звіту наявна сума всієї готівки вноситься до скриньки РРО операцією «службове внесення» після 23-00 годин щоденно, а також у вихідні та святкові дні.

Щодо вилучення залишку готівки з місця проведення розрахунків ДФС в ІПК від 10.08.2018 р. №3512/6/99-99-14-05-01-15/ІПК повідомляє: якщо до зняття фіскального звітного чеку на РРО, що використовується підприємством, не буде проведено операцію «службова видача», то готівка, яка залишатиметься в скриньці РРО, вважатиметься не оприбуткованою. Отже, для уникнення такої ситуації, необхідно до обнулення РРО проводити операцію «службова видача», а після виконання «Z-звіту» одразу операцію «службове внесення».

Докладніше про це дивіться тут>> 

Також про внесення/повернення розмінної монети до скриньки РРО читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»