• Посилання скопійовано

Готівкові розрахунки із застосуванням РРО: як оприбутковувати виручку?

Як оформлюється оприбуткування готівкової виручки до каси підприємства, яке проводить розрахунки із застосуванням РРО? Як оформлюються операції з розмінною монетою?

Відповідно до п. 11 Положення №148 готівка, що надходить до кас, повинна оприбутковуватися в день її одержання в повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень на підставі даних розрахункових документів шляхом формування та друку фіскальних звітних чеків і їх підклеювання до відповідних сторінок КОРО.

При цьому в п. 24 Положення №148 зазначено, що розрахункові операції, які проводяться відповідно до Закону про РРО, оформляються згідно з вимогами цього Закону.

На виконання вимог ст. 3 Закону про РРО та п. 4 розд. ІІІ Порядку №547 суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані, зокрема:

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

  • щоденно у кінці робочого дня (зміни) друкувати на РРО фіскальні звітні чеки (у разі здійснення розрахункових операцій);
  • друкувати X-звіти, Z-звіти та інші документи, що передбачені документацією на РРО, відповідно до законодавства;
  • забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО.

Таким чином, у ситуації, що розглядається, готівкова виручка, отримана із застосуванням РРО, повинна оприбутковуватися в повній сумі на підставі щоденних Z-звітів з їх підклеюванням до відповідних сторінок КОРО та вилученням готівки зі скриньки РРО на підставі належним чином складеного прибуткового касового ордеру

Щодо необхідності додавання чеку «службове винесення» до ПКО, то підприємство має самостійно визначитись з цим у Порядку оприбуткування готівки в касі підприємства, який його зобов'язують розробити та затвердити внутрішнім документом норми п. 12 Положення №148. Тобто у такому Порядку слід прописати, чи потрібно додавати чек «службове винесення» до ПКО при внесенні готівки до каси, чи ні.

У п. 15 Положення №148 зазначено, що підприємства мають право тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку (готівку) у межах, що не перевищують самостійно встановлений ними ліміт каси (зверніть увагу: в касі, а не в скринці РРО). Готівкова виручка (готівка), що перевищує самостійно встановлений ліміт каси, здається до банків для її зарахування на банківські рахунки. 

Внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов'язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту (п. 6 розд. 4 Порядку №547).

Також про внесення/повернення розмінної монети до скриньки РРО читайте тут>> 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»