• Посилання скопійовано

Безоплатне отримання вакцини за «нульовою» вартістю

Багатопрофільна приватна клініка отримала від комунального некомерційного підприємства "Обласна клінічна дитяча лікарня" згідно з наказом вакцину Comirnaty/Pfizer, за яку потрібно відзвітувати та вести її облік. В накладній від лікарні вказано кількість вакцин та ціну – «нуль» гривень. Як відобразити вакцину в обліку?

Звісно, як будь-яка господарська операція, безоплатна передача має бути оформлена первинними документами, такими як видаткова накладна або акт приймання-передачі.

Заклади охорони здоров’я мають вести бухгалтерський облік лікарських засобів та медичних виробів відповідно до Закону про бухоблік. Медзаклад отримані лікарські засоби та медичні вироби обліковують за кількістю та сумою. Оприбутковані ліки закріпляються за матеріально відповідальною особою та зберігаються в спеціально відведених місцях.

Відповідно до п. 12 П(С)БО 9 первісною  вартістю  запасів,  одержаних   підприємством безоплатно,  визнається  їх  справедлива  вартість  з  урахуванням витрат,  передбачених  п. 9 П(С)БО 9.

Тобто, первісною вартістю при безоплатному отриманні приватною клінікою лікарських засобів від комунального некомерційного підприємства є їх балансова вартість, за якою вони обліковувалися до моменту передачі. Але з вакциною це не працює, оскільки її вартість МОЗ може не розголошувати, як у випадку з вакциною від короновірусу (Наказ МОЗ «Про Розподіл Vaccines (вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2), закупленої за кошти Державного бюджету України на 2021 рік» від 19.02.2021 р. №298).

Тому, згідно з п. 2.9 Методрекомендацій №2 при визначенні справедливої вартості запасів підприємство може використовувати дані про:

а) останню ринкову ціну операцій з відповідними запасами (за умови відсутності суттєвих негативних змін в технологічному, ринковому, економічному або правовому середовищі, у якому діє підприємство);

б) ринкові ціни на подібні активи, скориговані з урахуванням індивідуальних характеристик, особливостей або ступеня незавершеного виробництва, для якого визначається справедлива вартість;

в) додаткові показники, які характеризують рівень цін на запаси.

На нашу думку, якщо вакцину передано за нульовою вартістю, то приватна клініка має визначити її звичайну (ринкову) ціну, тобто оприбуткувати за ціною, що визначена комісією на аналогічний препарат. Рішення комісії щодо визначення такої справедливої вартості на отриману вакцину варто зафіксувати в акті довільної форми. Звертаємо увагу, що звичайна вартість вакцини для цілей бухобліку встановлюється виключно комісією підприємства.

Звісно, якщо вакцини Comirnaty/Pfizer немає на вільному ринку, визначити її звичайну ціну – непроста задача. Як варіант, можна брати вартість інших вакцин цього ж виробника тощо.

Проте ми не радимо обліковувати вакцину за нульовою вартістю, адже вона має якусь вартість, хоча нам вона і невідома. Якщо не оцінити вакцину, а обліковувати її лише в кількісному виразі, тим самим ми можемо спотворити дані бухгалтерського обліку, оскільки в ньому не буде відображено вартість отриманих ТМЦ.

 

Приклад. Приватна клініка отримала безоплатно вакцину у кількості 10 шт. за нульовою вартістю. Комісією визначено її звичайну ціну – 500,00 грн/шт. В бухобліку безоплатно отримана вакцина відображається наступним чином:

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

Безоплатно отримана вакцина (10 шт.)

201

718

5000,00

Списано витрачену вакцину

949

201

5000,00

Списано дохід і витрати на фінрезультат

718

791

791

949

5000,00

5000,00

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Суспільство, події»