• Посилання скопійовано

Пенсійний збір при придбанні авто у 2019 році: кому сплачувати?

Кому потрібно сплачувати пенсійний збір при придбанні автомобіля у 2019 році?

Виходячи з п. 7 ст. 1 Закону №400, при придбанні легкових автомобілів, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальними органами МВС, крім випадків забезпечення легковими автомобілями інвалідів та успадкування легкових автомобілів, потрібно сплатити пенсійний збір.

Сплачувати пенсійний збір у такому випадку мають особи, які набувають право власності на автомобіль, тобто покупці.

Ставки пенсійного збору у разі придбання нового легкового автомобіля встановлені в різних розмірах залежно від вартості придбаного легкового автомобіля (п. 8 ст. 4 Закону №400):

  • 3%, якщо об'єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2019 році — до 316 965 грн);
  • 4% — якщо об'єкт оподаткування перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2019 році — від 316 965,01 грн до 557 090 грн);
  • 5% — якщо об'єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року (у 2019 році — від 557 090,01 грн).

Згідно з п. 15 Порядку №1740, суми пенсійного збору сплачуються платниками на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до загального фонду державного бюджету, відкриті в головних управліннях Казначейства, за місцем проведення першої державної реєстрації в Україні легкового автомобіля в територіальних органах з надання сервісних послуг МВС.

При цьому п. 14 Порядку №1740 встановлено, що така реєстрація легкових автомобілів проводиться лише за умови сплати пенсійного збору, що підтверджується документом про його сплату. Тобто спочатку з'ясовуємо платіжні реквізити і сплачуємо, а потім подаємо документи для реєстрації автомобіля.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Авто»

  • Облік авто, отриманого за договором фінлізингу, після його арешту
    Підприємство використовує у власній діяльності автомобіль, отриманий за договором фінлізингу. Стався страховий випадок і автомобіль забрали під арешт на невизначений термін. Чи зупиняти робити щомісячні платежі? Чи продовжувати відображати їх в бухгалтерському обліку? Чи нараховувати амортизацію?
    21.08.202335
  • Оформлення передачі обладнання і заправка авто в рамках договору підряду
    Юрособа - замовник і ФОП на ЄП - підрядник уклали договір підряду, за яким підрядник виконуватиме роботи з монтажу, калібрування, діагностики, ремонту, технічного супроводу, повірки вагового обладнання, а також доставку вагового обладнання на об’єкти кінцевого замовника. Юрособа для виконання робіт за договором безоплатно надає ФОП обладнання, автомобіль. Чи треба на кожен об’єкт складати акт приймання-передачі? Чи може замовник заправляти паливом передане авто?
    16.08.202394
  • Заправка працівником каністри пальним у вихідний день
    Працівник підприємства, водій, за паливною карткою підприємства заправляє власну каністру пальним у вихідний день. А в робочий день з каністри заправляє бак авто підприємства. Чи нараховувати зарплату за вихідний день? Чи має право водій отримувати пальне у власну тару? Чи потрібно отримати ліцензію на зберігання пального?
    25.05.20215651
  • Фінансовий лізинг (оренда) автомобіля: як відбувається?
    Як взяти автомобіль у фінансовий лізинг (оренду)?
    01.07.20191 066
  • Викрадення авто: як діяти підприємству?
    Які дії повинне здійснити підприємство при викраденні автомобіля?
    25.06.2019352