• Посилання скопійовано

Зарплата готівкою та працевлаштування особи з інвалідністю у підприємця - "єдинника"

Чи може ФОП на ІІІ групі ЄП (5%) виплачувати зарплату працівникам готівкою, не застосовуючи РРО, а використовувати тільки відомість видачі зарплати? Чи потрібно ФОП працевлаштовувати особу з інвалідністю, якщо загальна чисельність працюючих становить 15 чоловік?

Чи може ФОП на ІІІ групі ЄП (5%) виплачувати зарплату працівникам готівкою не застосовуючи РРО, а використовувати тільки відомість видачі зарплати?

Відразу зазначимо, що підприємцю законодавством не заборонено здійснювати виплату зарплати працівникам готівкою. Проте, як саме ФОП здійснює виплату зарплати (готівкою чи на карту безготівковим розрахунком) має бути прописано у наказі, враховуючи строки її виплати, встановлені ст. 115 КЗпП, в якій зазначено, що виплачувати заробітну плату потрібно не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Готівкова виручка (готівка) – це сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, що безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (пп. 4 п. 3 розд. І Положення № 148).

Відповідно п. 8 Положення № 148 обмеження щодо суми виплати зарплати працівникам готівкою не застосовуються. 

Тож ФОП може використовувати готівкову виручку (обмежень стосовно використання готівки, яка надійшла в касу, для виплати заробітної плати не встановлено), у тому числі готівку, одержану з банку, для виплати зарплати своїм працівникам.

Підсумовуючи зазначене, стає зрозуміло, що при виплаті зарплати готівкою не потрібно застосовувати РРО, бо це не є продажем товарів, робіт чи послуг. Виплату зарплати готівкою достатньо відобразити у Відомості на виплату готівки. ФОП може робити такі відомості за вільною формою або використовувати додаток 1 до Положення № 148.

Звертаємо увагу, що при виплаті заробітної плати готівкою — ПДФО і військовий збір потрібно сплатити протягом трьох днів після виплати заробітної плати, а ЄСВ — у день виплати заробітної плати.

 

Чи потрібно ФОП працевлаштовувати особу з інвалідністю, якщо загальна чисельність працюючих становить 15 чоловік?

Так. Пояснимо:

Відповідно до ст. 19 Закону №875, для фізичних осіб, у яких працює від 8 до 25 осіб, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у кількості одного робочого місця.

Тож, в даному випадку, якщо у ФОПа працює 15 чоловік, то йому варто підшукати та працевлаштувати працівника особу з інвалідністю. Для того, щоб норматив був виконаний, особу з інвалідністю слід прийняти на основне місце роботи, при цьому умови повного чи не повного робочого дня значення не мають.

Звертаємо увагу, Законом №2682 внесено зміни до ст. 18 та ст. 19 Закону №875, які набрали чинності з 6 листопада 2022 р., яким скасовано необхідність реєструватися у Фонді захисту осіб з інвалідністю та подання звіту за формою №10-ПОІ до Фонду захисту осіб з інвалідністю. Детальніше про це ми писали тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202417
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202422
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436