• Посилання скопійовано

Ліквідація ФОП та неможливість сплатити податки

ФОП на ІІ групі ЄП звільнив працівників 01.03.2022 р. Розрахункові видали готівкою, податки сплатити не було можливості. Зараз ФОП хоче подати документи на ліквідацію. Чи можна зараз подати заяву на призупинення діяльності? Як відобразити в об'єднаній звітності таку подію?

Насамперед зупинимося на заповненні звітності за І квартал 2022 р.

Звільнених працівників 1 березня та проведених їм виплат потрібно показати в Додатках 1, 4ДФ та 5 об'єднаної звітності за І квартал разом з січнем та лютим, оскільки це квартальна звітність. Тож, січень та лютий заповнюється в загальному порядку. А от березень:

  • в Додатку 1 - в графах 16 та 17 вказується сума нарахованої зарплати за один день (оскільки день звільнення є останнім робочим днем працівників) та сума компенсації за невикористану відпустку з кодом 1, в графі 20 - сума ЄСВ нарахована на загальну суму. Зазначимо, що нарахована сума ЄСВ зазначається обов'язково незалежно від факту сплати;
  • Додаток 4ДФ - в графах 3 та 3а зазначається сума нарахованого та виплаченого доходу (оскільки проведено виплату через касу), в графі 4а - утриманий ПДФО, а у гр. 5а - утриманий ВЗ за ознакою доходу 101. При цьому у гр. 8 - обов'язково зазначається дата звільнення кожного конкретного працівника. У графах 4 та 5 також зазначається сума ПДФО та ВЗ незважаючи на те, що вони не перераховані до бюджету. Тому що, ФОП після припинення діяльності і сплати податків як звичайна фізособа, подати об’єднану звітність не зможе;
  • Додаток 5 - заповнюється в звичайному порядку, як при звільненні працівника, із зазначенням дати звільнення та наказу про звільнення.

Подати заяву на призупинення діяльності ФОП може незважаючи на борг по сплаті податків до бюжету.

Згідно з пп. 4 п. 11.18 Порядку №1588, державна реєстрація (реєстрація) припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичної особи або внесення до Реєстру самозайнятих осіб запису про припинення такої діяльності фізичною особою не припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування штрафних санкцій і нарахування пені за їх невиконання.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватися в контролюючих органах як фізособа — платник податків, яка отримувала доходи від здійснення підприємницької діяльності (абз. 1 пп. 6 п. 11.18 Порядку № 1588).

Також ч. 4 ст. 6 Закону про ЄСВ передбачено, що у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов'язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою - підприємцем. При цьому в ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ зазначено, що строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Тобто, ФОП змушений буде погасити всі борги по податкам, у встановлені ст. 102 ПКУ строки позовної давності (1095 днів), окрім ЄСВ на який даний строк не розповсюджується, тож ЄСВ доведеться погасити в будь-якому випадку. 

Крім того, п. 4 розділу І Порядку №4 передбачено подання платником об’єднаної звітності за період, у якому проводилась процедура припинення, здійснюється до завершення таких процедур (державної реєстрації припинення юридичної особи та/або державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця)."

Тобто, об'єднану звітність потрібно подати до дати припинення. Наприклад, якщо ФОП подає держреєстратору заяву на припинення ФОП 15.04.22 р., то об'єднану звітність потрібно подати до цієї дати. До 14.04.22 р. включно. 

Але подавати таку звітність потрібно тільки в тому разі, якщо у квітні 2022 р. було якесь нарахування, виплата доходу на користь фізичних осіб чи сплата податків. Тобто, наприклад, якщо ФОП сплатить податки перед ліквідацією (у квітні), тоді у Додатку 4ДФ за березні за І кварталу об’єднаної звітності графи 4 та 5 не заповнюються. Вони заповняться в Додатку 4ДФ за квітень ІІ кварталу. Якщо такі виплати за квітень проведені не будуть, така звітність не подається.

Таким чином, за умови несплати податків у квітні, потрібно подати об'єднану звітність тільки за перший квартал, в якому були нарахування і виплати доходу працівникам, до моменту припинення ФОП. Крім того, у ФОПа залишаться зобов’язання по сплаті боргу з податків та зборів до бюджету.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436