• Посилання скопійовано

Перевищення граничного доходу ФОПом II групи: коли можна повернутися?

ФОП на II групi ЄП протягом 2021 р. перевищив річний обсяг доходу та здійснив перехід на III групу платника ЄП з 1 січня 2022 року. Чи має ФОП право перейти з III на II групу ЄП з 1 квітня 2022 року?

Із ситуації зрозуміло, що ФОП на ЄП II групи, перевищивши річний обсяг доходу у грудні 2021 р. та керуючись пп. 298.2.3 ПКУ самостійно здійснив перехід на сплату інших податків та зборів, а саме на 3 групу платника ЄП з 1 січня 2022 року.

Відповідно пп. 298.1.5 ПКУ, за умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. 

Тому для переходу ФОП з третьої групи єдиного податку на другу групу слід враховувати два періоди:

  • чи за попередній календарний (2021) рік дохід не перевищував дохід тієї групи, в яку ФОП бажає перейти. На нашу думку, з цією метою потрібно брати діючий на момент переходу ліміт доходу для відповідної групи, а саме 834 мінімальних зарплат, тобто 5421000 грн. Іншими словами, критерії відповідності ФОП для переходу у певну групу визначаються на рівні, який діє на момент переходу.
  • після переходу потрібно слідкувати за тим, щоб сукупний дохід за рік також не перевищував діючий ліміт у 2022 році – 5421000 грн.

Зазначимо, що кількість переходів до іншої групи платників єдиного податку протягом року не обмежена. Тому ФОП може перейти з третьої групи ЄП на другу з 1 квітня 2022 року за умови дотримання вищезазначених умов

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»