• Посилання скопійовано

ФОП на ЄП призваний в перший резерв: які пільги та хто керуватиме бізнесом?

ФОП на ЄП II групи, КВЕД 86.21, має 8 найманих працівників. Призваний в перший резерв. Діяльність медичного центру буде вести дружина, яка працює у ФОПа акушером-гінекологом. У ФОПа є кредитування в банку. Чи є податкові пільги для такого ФОПа? Чи потрібно дружині оформляти нотаріальне доручення на ведення діяльності?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками єдиного внеску є фізичні особи – підприємці, в тому числі фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування.

Відповідно до п. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ, платник єдиного внеску зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Тобто, для ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, ЄСВ нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Сплачувати суму ЄСВ, нарахований за календарний квартал, ФОП повинен до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (абз. 3 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Таким чином, ФОП, призвані в перший резерв або на строкову військову службу зобов’язані сплачувати ЄСВ за себе на загальних підставах та вчасно подавати податкову декларацію платника єдиного податку-фізичної особи-підприємця, оскільки у такого ФОПа й надалі працюватимуть наймані працівники та проводитиметься діяльність.

Крім того, враховуючи що у ФОПа є наймані працівники, то за них потрібно й надалі сплачувати ЄСВ, ПДФО та ВЗ, та подавати об’єднану звітність. 

 

Єдиний податок

ФОП на спрощеній системі оподаткування призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, на весь період їх військової служби звільняються від обов’язку нарахування, сплати єдиного податку та подання податкової звітності з єдиного податку (п. 25 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ). Для того, щоб отримати звільнення, потрібно звернутися до податкової протягом 10 днів з заявою та копією військового квитка або копією іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи.

Якщо ФОП призвали до 20-го числа, то за поточний місяць він може не платити єдиний податок. 

Отже, нараховувати ЄСВ, ПДФО, ВЗ, подавати об’єднану звітність за працівників та сплачувати ЄСВ за ФОП та подавати Додаток 1 до декларації за весь час служби підприємця повинна уповноважена ним особа. А от від сплати ФОП на ЄП звільнені.

 

Сплата платежів до кредиту

Зрозуміло, що ФОП під час здійснення діяльності міг брати кредит в банку, але як бути з тілом кредиту під час призиву, як себе убезпечити від зайвих виплат.

Відповідно до вимог п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їхнього призову, які під час дії особливого періоду брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, — штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

Тож, призваний на службу ФОП, який має кредит у банку або іншій фінансовій установі, повинен сплачувати лише борг за тілом кредиту, без сплати штрафів, пені та відсотків за кредитом. 

Також можлива реструктуризація наявного боргу по кредиту. Так, відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про фінансову реструктуризацію», процедура фінансової реструктуризації проводиться без звернення до суду шляхом переговорів між боржником та кредиторами щодо реструктуризації грошових зобов’язань. 

Тобто реструктуризація зобов’язань за договором про споживчий кредит — це зміна істотних умов договору, що здійснюється кредитодавцем на договірних умовах зі споживачем і впливає на умови та/або порядок повернення такого кредиту. Для проведення реструктуризації необхідно із заявою та іншими документами, що підтверджують проходження військової служби, участь в АТО/ООС, скрутне матеріальне становище, звернутися до банку або фінансової установи. Проте реструктуризація є право банку, а не обов’язком.

Тож для реалізації права на пільгу щодо штрафних санкцій та відсотків за користування кредитом необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати документи, що це підтверджують. Це може бути копія військового квитка з відміткою або довідка про проходження служби у військовій частині та довідка про участь в АТО/ООС.

Дії ФОП, який має кредитні зобов'язання:

  • звернутись до банку з вимогою провести звірку зобов'язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо;
  • звернутись до банку із заявою про звільнення від сплати процентів, комісій, штрафів по кредиту та про надання кредитних канікул, а також про звільнення від сплати страхових платежів, якщо такі передбачені кредитним договором;
  • у разі незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до голови правління банку з аналогічною заявою, у якій навести відомості про попереднє листування з банком;
  • у разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до суду з позовом до банку. У якості заходів забезпечення позову просити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.

Звертаємо увагу, що процес урегулювання кредитної справи може затягнутися й тому є сенс зробити нотаріальну довіреність на іншу особу для представництва інтересів.

 

Доручення на ведення діяльності

На час призову на службу ФОП може передати управління бізнесом іншій уповноваженій особі (дружині) на підставі договору доручення та нотаріально завіреного доручення, в якому варто детально прописати всі права такої особи. Таку особу, у даному випадку, акушера-гінеколога, доречно перевести на посаду менеджера (управителя), а працювати на посаді акушера-гінеколога, за бажанням, можна за суміщенням або внутрішнім сумісництвом. 

Крім того, потрібно делегувати право підпису, про що видати наказ, в якому доручається особі підписувати всі документи пов’язані з господарською діяльністю. Після того, на всіх документах має стояти вже підпис та ПІБ уповноваженої особи. Для цього, уповноваженій особі потрібно замовити та мати власний ЕЦП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»