• Посилання скопійовано

Оренда ТОВ авто у ФОПа ІІ групи: чи можливо?

ТОВ у 2017 уклало договір з засновником про оренду авто. Оскiльки він ФОП, то ПДФО та ВЗ з орендної плати не утримувався та у ф. №1ДФ дохід відображався за ОД «157». Наразі виявили помилку - оскiльки ФОП 2 групи, ТОВ повинно було утримувати податки як податковий агент. Як правильно виправити помилки, не нашкодивши орендодавцю (щоб з ФОП не зняли статус платника ЄП)?

Відразу зазначимо, що автомобіль може бути зареєстрований тільки на юридичну особу або на фізичну особу – громадянина. Реєстрацію автомобіля за фізичною особою — приватним підприємцем законодавством не передбачено.

Відповідно до ст. 319 та ст. 320 ЦКУ власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, у тому числі для здійснення підприємницької діяльності.

До платників єдиного податку групи 2  відносить ФОП, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності критеріїв, визначених пп. 2 пп. 291.4 ПКУ.

Тобто стороною договору оренди автомобіля може бути приватний підприємець — фізична особа щодо автомобіля, який є власністю фізичної особи та у якої до видів діяльності включено відповідний КВЕД  77.11 «Надання в оренду автомобілів і легкових автотранспортних засобів».

Але! ФОП на ЄП 2 група може надавати послуги оренди тільки ФОПам або юрособам на єдиному податку або населенню. Не можна надавати послуги нерезидентам і загальносистемникам – ФОП і юрособам.

Тож, виходить, що власник авто не міг надавати його в оренду як ФОП, навіть маючи відповідний КВЕД, тому що ФОП ІІ групи ЄП не мають права працювати з юрособами – платниками податку на прибуток.

Але заборонена операція відбулася, тому виправити помилку, без втрати підприємцем статусу платника ЄП, можна шляхом оподаткування доходу з оренди ПДФО та ВЗ, сплати його до бюджету, а також поданням Додатку 4ДФ об'єднаної звітності з типом «Уточнюючий». 

Крім того, підприємством у відповідних кварталах 2017 року у формі №1ДФ було включено у графи 3 та 3а суму нарахованого доходу без належного утримання податків, тож маємо виплату доходу без утриманих податків. 

Тож, оскільки дохід виплачено, а податки не утримано та не сплачено, то їх доведеться підприємству сплатити  їх власним коштом у місяці виявлення помилки або повідомлення від контролюючого органу. Для цього на суму виплаченого доходу потрібно “зверху накрутити” податки, таким чином збільшити дохід, утримати з нього ПДФО та ВЗ, в результаті має залишитися та сума доходу, яка і була перерахована ФОПу.

Для виправлення ситуації, що склалася, потрібно подати уточнюючу за формою що діє на сьогодні, тобто за Додатком 4ДФ об’єднаної звітності. Для цього потрібно зайти у той квартал 2017 року, який виправляється, вибрати об’єднану звітність та додати Додаток 4ДФ, заповнивши його наступним чином:

У рядку 02 "Звітний період" вказується: рік -2017; квартал – який виправляється; номер місяця у кварталі – 3; номер Розрахунку - 1; номер додатку до Розрахунку - 1.

У табличній частині у І рядку: 

  • у графах 3 та 3а – зазначити нарахований/перерахований дохід, той що був виплачений ФОПу;
  • у графі 6 - зазначається ознака доходу "157";
  • у графі 10 - ознака "1" на вилучення рядка. 

ІІ рядок:

  • у графах 3 та 3а - потрібно відобразити нарахований/перерахований дохід ФОП збільшений на податки;
  • у графах 4 та 4а - суму нарахованого/перерахованого ПДФО;
  • у графах 5 та 5а - суму нарахованого/перерахованого ВЗ;
  • у графі 6 - зазначається ознака доходу "127";
  • у графі 10 - ознака "0" на введення рядка. 

Такі уточнюючі потрібно подати за всі звітні періоди, у яких проведено виплату орендної плати.

За виправлення вищезазначених помилок передбачена відповідальність, тому що нарахування та перерахування податку проводиться за 2017 рік і карантинний мораторій тут не діятиме. Тож, підприємству загрожують наступні штрафи:

  • за порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків за ст. 125-1 ПКУ;
  • пеня за ст. 129 ПКУ;
  • за неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку (п. 119.1 ПКУ).

Детальніше про штрафи, які застосовуватимуться у 2021 році до податкових агентів, ми писали тут.

Своєю чергою, ФОП повинен перевірити, чи включені доходи від оренди автомобіля до його декларації з єдиного податку. Якщо так, то ФОП теж повинен подати уточнюючі декларації, щоб виключити з них «недозволені» доходи від оренди.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202421
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202427
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436