• Посилання скопійовано

Чи може з 01.01.22 р. ФОП торгувати лікарськими засобами, якщо він на ЄП групи 2?

ФОП на ЄП групи 2 здійснює оптову торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Чи повинен він у зв’язку з набуттям чинності Законом № 1914 з 01.01.2022 р. перейти на ЄП групи 3?

Ні, не повинен.

Адже Закон № 1914 не вносив зміни до ПКУ, якими б гуртова торгівля лікарськими засобами та виробами медичного призначення була можлива тільки на ЄП групи 3.

Подібну норму містить Законопроєкт № 6348 (викладення в новій редакції п. 291.7 ПКУ).

Але цей законопроєкт не розглянутий ВРУ навіть у першому читанні.

Стосовно Закону № 1914, то він виклав в новій редакції абз. 4 пп. 2 п. 291.4 ПКУ, який наводив перелік видів діяльності, які можна здійснювати тільки на ЄП групи 3. Згідно зі змінами, зазначений перелік доповнено ще одним видом діяльності – наданням послуг з надання доступу до мережі Інтернет.

Тому ФОП на ЄП групи 2, які надавали послуги з надання доступу до мережі Інтернет, повинні з 01.01.2022 р. перейти на сплату ЄП групи 3, або на загальну систему. Причому за повідомленнями податкової, такі ФОП мають можливість подати до 31.12.2021 (включно) до відповідного контролюючого органу заяви про обрання спрощеної системи оподаткування в частині:

  • зміни ставки та групи платника ЄП (обрати третю групу платника ЄП) та/або
  • внесення змін до реєстру платників ЄП щодо виключення виду господарської діяльності з надання послуги доступу до мережі Інтернет (у тому числі провайдерських послуг КВЕД ДК 009:2010 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку») (можливість залишитись на другій групі платника ЄП за умови виключення виду діяльності з надання послуг з надання доступу до мережі Інтернет) та/або
  • відмови з 01.01.2022 від спрощеної системи оподаткування.

У разі неподання таких заяв реєстрація платником єдиного податку може бути анульована за рішенням контролюючого органу.

 ***

Читайте також: Єдиний податок – 2022: аналіз Закону №1914

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202420
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202413
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202460
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202435