• Посилання скопійовано

Ліквідація ФОП - «єдинника»: які звіти подавати?

ФОП на ІІ групі ЄП з найманими працівниками припиняє підприємницьку діяльність у вересні. Які звіти, в які терміни та з якими позначками (звітна, ліквідаційна) потрібно подати до контролюючих органів? Чи потрібно подавати декларацію про доходи за 2021 р., якщо інших доходів, крім доходів від підприємницької діяльності не було?

ФОП має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності та закрити усі рахунки відкриті у фінансових установах (крім рахунків, відкритих для зарахування коштів на вимогу фізичних осіб) та в установлені строки подати відповідному контролюючому органу:

І. Наказом №752 передбачено Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску», який є невід’ємною частиною Декларації, подається та заповнюється ФОП – платником ЄП 2 групи, які є платниками ЄСВ, та який подається з типом форми «Звітна» та додатковою позначкою «Довідково», у випадках, зокрема: при ліквідації підприємця.

Для цього потрібно буде подати Додаток 1 у складі Декларації з типом форми «Звітна» та у графі 5 «Тип форми» проставляється позначка «Х» - після припинення.

Розглянемо основні та важливі моменти заповнення рядків ліквідаційної Декларації:

1. обирається стан документа "Звітний";

2. у графі 2 "Податковий звітний період" - позначка "Х" - "три квартали";

3. у графі 8.1 "платника податку, що подає декларацію за останній податковий (звітний) період, на який припадає дата державної реєстрації припинення" - ставиться "Х";

4. у графі 9 - зазначається фактична чисельність найманих працівників у звітному періоді (осіб);

5. у графі 10 - зазначаються всі КВЕДи, за якими отримано дохід;

6. у розділі ІІІ "Показники господарської діяльності для платників єдиного податку другої групи" - у табличній частині "Щомісячні авансові внески" зазначається сума ЕП, яка була нарахована за звітний період, в даному випадку - це І квартал (січень, лютий, березень), ІІ квартал (квітень, травень, червень) та ІІІ квартал (липень, серпень, вересень), а у рядку 03 "Обсяг доходу за звітний (податковий) період - вказується обсяг доходу. Також цю суму потрібно продублювати у розділі V "Визначення податкових зобов’язань по єдиному податку" у рядку 08 "Загальна сума доходу за звітний (податковий) період";

7. у розділі VII "Визначення зобов’язань зі сплати єдиного внеску за даними звітного (податкового) періоду" у рядку 21 - зазначається сума ЄСВ, яка підлягає сплаті до бюджету за звітний період, в даному випадку за дев’ять місяців, оскільки діяльність буде припинена в вересні 2021 року. Також ставиться позначка "Х" про те, що до Декларації додається Додаток 1.

Переходимо до заповнення Додатку 1 до декларації:

1. обирається стан документа "Звітний";

2. у графі 4 "Податковий звітний період" - позначка "Х" - "три квартали";

3. у графі 5 "Тип форми" - після припинення "Х";

4. у графі 6 "Державна реєстрація припинення" вказується, в даному випадку "30.09.2021";

5. у графі 8 "Період перебування фізичної особи-підприємця на спрощеній системі оподаткування" зазначається період з початку року по останній день місяця, в якиму відбулося припинення підприємницької діяльності, в даному випадку "01.01.2021 - 30.09.2021";

6. у графі 8.1 "Код категорії застрахованої особи" - вказується "6"; 

7. надалі заповнюється таблична частина графи 9 "Визначення сум нарахованого доходу застрахованих осіб та сум єдиного внеску" - зазначаються суми доходу, на які нараховано ЄСВ, розмір ЄСВ та суми нарахованого ЄСВ (за дев’ять місяців). Та заповнюється підсумований рядок таблиці за колонками 2 та 4.

ФОП на ЄП мають подати декларацію за останній податковий (звітний) період, тобто період, у якому податківці отримали від держреєстратора повідомлення про припинення (пп. 294.6 ПКУ). Водночас, у ПКУ не вказано про те, коли саме ФОП, які припиняються, мають подавати звітність за останній звітний період. 

ФОП, які перебували на спрощеній системі оподаткування та щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, подають податкові декларації платника єдиного податку – ФОП востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.

Про це зазначила ДПС в Київській області у своєму роз’ясненні.

Тобо, виходить, що остання декларація подається у загальновизначені строки, передбачені пп. 296.5.1 ПКУ.

У 2021 році ФОП на ЄП сплачують:

ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачують ЄСВ;

єдиний податок - оскільки єдиний податок 2-ї групи сплачують авансовими внесками за звітний місць не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця), то його потрібно сплатити в строк за місяць, в якому було внесено запис про їх припинення ("ЗІР", підкатегорія 107.01.09).  

Також зазначимо, що у підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, не має обов’язку подавати декларацію про майновий стан та доходи, якщо інших доходів, окрім підприємницьких, не було отримано, оскільки ПКУ це не передбачено.

ІІ. Оскільки у ФОПа є наймані працівники, яких доведеться звільнити, потрібно буде подати об’єднану звітність, а саме Д1 та Додаток 4ДФ щодо нарахованих доходів та утриманих з них податків та Д5 про припинення трудових відносин. 

Строк подання – протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Якщо строк закінчується у вихідний або святковий день, тоді останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 1 розд. II Порядку № 4).

Згідно з абз. 1 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, ФОП на ЄП зобов’язані сплачувати ЄСВ (за найманих працівників), нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця.

ІІІ. Подати повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про закриття об’єкта оподаткування (у разі наявності) протягом 10 робочих днів після його закриття.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436