• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» бути засновником інших підприємств?

Чотири фізособи (у рівних частках) планують створити ТОВ на ІІІ групі ЄП, щоб потім це ТОВ викупило 100% СК в інших ТОВ. Діяльність головного ТОВ полягатиме виключно в інвестуванні до СК таких інших ТОВ. Які податкові наслідки та облік придбання часток інших ТОВ?

Згідно з пп. 291.5.5 ПКУ, не можуть бути платниками ЄП групи ІІІ суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками ЄП, дорівнює або перевищує 25%.

Тобто, не може бути платником ЄП ТОВ, засновником якого є юрособа-«загальник», частка якої у СК ТОВ на ЄП рівна чи більша за 25%.

У ситуації, яка розглядається, засновниками ТОВ ІІІ групи є фізособи. Тому заборона пп. 291.5.5 ПКУ на розглядувану ситуацію не поширюється.

Поряд з цим, згідно з п. 7 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками ЄП групи ІІІ суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність з управління підприємствами. Тому треба встановити, чи підпадає інвестування в інші підприємства під визначення такого виду діяльності, які управління такими підприємствами.

На жаль, якщо звернутися до КВЕД, чіткої інформації на сьогодні недостатньо, і, можливо, вам краще з цього питання отримати індивідуальну податкову консультацію.

Адже згідно з старим КВЕД ДК 009:2005 «Управління підприємством» - це код 74.15.0.

Цей підклас включав у себе (див. на сайті Держстату):

  • діяльність з управління холдинговими компаніями, що оперують переважно в сфері володіння цінними паперами (або іншими частками капіталу) інших компаній і підприємств з метою здійснення контролю над ними або впливу на прийняття ними управлінських рішень;
  • діяльність арбітражних керуючих.

Цей підклас включав також:

  • діяльність нефінансових холдінгових компаній
  • діяльність штаб-квартир (офісів) компаній, централізованих правлінь і подібних органів, які керують, контролюють і управляють іншими підрозділами компанії чи підприємства та які здійснюють, завичай, функції з планування та стратегічного чи організаційного керівництва компанією чи підприємством.

Як бачимо, основним моментом для визначення того, що здійснюється певний вид економічної діяльності, у цьому випадку було здійснення керівництва компаніями, у які зроблено інвестиції (що і відбувається, якщо ТОВ належить 100% СК іншого ТОВ). 

З 01.01.2012 р. КВЕД ДК 009:2005 скасовано, натомість набув чинності КВЕД ДК 009:2010.

В цьому останньому відсутній такий вид діяльності, як управління підприємством.

Але на сайті Держстату можемо подивитися, які коди діючого КВЕД відповідають коду 74.15.0 скасованого КВЕД:

  • 64.20 «Діяльність холдингових компаній». Включає діяльність фінансових холдингових компаній, які володіють активами (контрольним пакетом акцій) групи дочірніх підприємств, але не залучені до керування ними;
  • 70.10 «Діяльність головних управлінь (хед-офісів)». Включає: діяльність холдингових компаній, які залучені до керування; діяльність головних управлінь (хед-офісів), централізованих адміністративних офісів та різних офісів, що здійснюють ведення справ, спостерігають та керують іншими підрозділами компанії або підприємства, здійснюють стратегічне або організаційне планування, приймають участь у прийнятті рішень;
  • 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування». Включає: діяльність арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів).

В ситуації, яку ми розглядаємо, діяльність, яке здійснюватиме головне ТОВ, підпадає під код 64.20. Адже воно володітиме 100% часток в інших ТОВ і не здійснюватиме іншої діяльності.

Таким чином,  на думку автора, в розглядуваній ситуації ТОВ не може перебувати на ЄП групи ІІІ. Воно може бути тільки на загальній системі оподаткування. Такий же висновок читаємо і в ІПК ДФСУ від 18.09.2018 р. №4079/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

Придбані частки в інших ТОВ обліковуються на головному ТОВ у складі фінансових інвестицій на субрахунку 141 «Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі», за методом участі в капіталі.

Детально про облік і оподаткування ми писали, наприклад, тут, тут тощо.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»