• Посилання скопійовано

Перевищення ліміту підприємцем-«єдинником»: як діяти?

ФОП - платник єдиного податку за ставкою 5%, виявив у січні 2021 року дохід, який перевищив ліміт 7 млн грн у ІІІ кварталі 2020 року (у ІV кварталі обороту не було). Які подальші дії ФОПа?

Якщо ФОП - платник ЄП за ставкою 5% виявив у січні 2021 року перевищення ліміту 7 млн грн, то відповідно до пп. 293.8 ПКУ потрібно було подати заяву про перехід на загальну систему оподаткування у строк не пізніше 20-го числа місяця, що настає за календарним кварталом, у якому було перевищення, тобто до 20 жовтня 2020 р. 

Оскільки строк самостійного подання заяви про перехід протерміновано, податкова це зробить автоматично після отримання декларації з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому було перевищено встановлений ліміт, тобто з 1 жовтня 2020 р. 

Оподатковується отриманий дохід: у межах 7 млн грн - за звичайною ставкою 5%, а до суми перевищення застосовується ставка 15% (пп. 293.8 ПКУ). Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (пп. 295.7 ПКУ).

Оскільки перевищення сталося в ІІІ кварталі, то слід виправити декларацію за ІІІ квартал. 

Це можна зробити через подання уточненої декларації зі сплатою донарахованої суми ЄП та самоштрафу у розмірі 3%, або в поточній декларації такаж зі сплатою ЄП, але самоштраф при цьому буде у розмірі 5%.

Суму перевищення ліміту в декларації з ЄП відображають у рядку «07», яка, як ми зазначали вище, оподатковується за підвищеною ставкою ЄП - 15%.

У разі виправлення помилок шляхом подання уточнюючої декларації, сума недоплати сплачується до моменту її подання. А у разі виправлення помилок у складі поточної декларації, строк сплати становить 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання Декларації.

Оскільки податкова ще не перевела підприємця на загальну систему, то він все ще перебуває в реєстрі ЄП,  то в цьому разі потрібно (якщо у IV кварталі 2020 р. у підприємця не було доходу, але він був у попередніх трьох кварталах) подати декларацію із зазначенням доходу з попередньої декларації за три квартали. Цю декларацію за IV квартал потрібно подати, тому що підприємець рахується таким, що перебуває на ЄП.

Підприємці на загальній системі оподаткування подають декларацію раз на рік. Але перший раз її потрібно подавати за той квартал роботи на загальній системі оподаткування, з якого переведе податкова, тобто за ІІІ квартал 2020 р., а потім — за підсумками року. Показники підприємницької діяльності відображають також у додатку Ф2. Додаток подається разом з декларацією про майновий стан і доходи.

Якщо діяльність в цей період не велась, об'єктів оподаткування немає, то й подавати декларацію не потрібно (консультація в ЗІР, підкатегорія 104.09). Але оскільки підприємець буде переведений на загальну систему заднім числом і не подасть декларацію, потрібно буде сплатити штраф за неподання — 340 грн (пп. 120.1 ПКУ) та адмістративний штраф від 3 до 8 НМДГ, тобто 51–136 грн (ст. 164-1 КпАП).

З січня 2021 року підприємць переведений на загальну систему оподаткування звітуватиме про доходи і витрати один раз на рік шляхом подання декларації про майновий стан і доходи. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»