• Посилання скопійовано

Чи може ФОП - «єдинник» обслуговувати банкети для юросіб?

ФОП - платник ЄП ІІ групи здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства. Чи може такий ФОП приймати замовлення від юридичних та фізичних осіб-підприємців (неплатників ЄП) на обслуговування свят, банкетів, обідів, бізнес-ланчів, фуршетів, обслуговування делегацій й інших спеціальних замовлень?

Згідно з пп. 2 пп. 291.4 ПКУ, другу групу платників ЄП можуть обрати підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Тут варто звернути увагу, пп. 2 пп. 291.4 ПКУ містить перелік «дозволених» форм діяльності для платника ЄП ІІ групи:

  • надання послуг, у тому числі побутових, платникам ЄП та/або населенню;
  • виробництво та/або продаж товарів;
  • діяльність у сфері ресторанного господарства.

Тому умова щодо «співпраці» виключно з населенням або іншими платниками ЄП діє лише при наданні послуг. Здійснювати продаж товарів та діяльність у сфері ресторанного господарства такий платник податку може без обмежень щодо системи оподаткування контрагента.

При цьому податківці у ІПК від 18.06.2019 р. №2782/6/99-99-13-02-03-15/ІПК (яку ми коментували тут) роз’яснили, що заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів (п. 1.3 Правил №219).

Тобто, з позиції податківців заклад ресторанного господарства під час обслуговування замовлень юросіб здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів. Тому обмеження щодо надання послуг виключно іншим платникам ЄП або населенню за такою операцією не застосовується.

Отже, ФОП - платник ЄП ІІ групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання юридичних осіб (у тому числі не платників ЄП) на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень (незалежно від того, в якій формі надходить оплата: в готівковій чи безготівковій).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»