• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ІІ групі або ІІІ групи ЄП вести діяльність з аутстафінгу?

Чи може може ФОП на ІІ або ІІІ групи ЄП вести діяльність з аутстафінгу для інших платників ЄП (зокрема, для ФОП на ІІ групі ЄП)? Яка максимальна кількість найманих працівників може надаватись в аутстафінг? Чи потрібно працевлаштовувати людину з інвалідністю?

Законодавство не передбачає обмежень щодо провадження такої діяльності, але слід пам’ятати про загальні обмеження для "єдинників" ІІ групи: на цій групі єдиного податку такі послуги можна надавати лише іншим СГ – платникам єдиного податку. 

Підприємці групи ІІ, керуючись пп. 291.4 ПКУ, можуть працювати на спрощеній системі оподаткування в разі здійснення діяльності з надання послуг (у т.ч. побутових) платникам єдиного податку та/або населенню, виробництва та/або продажу товарів, діяльності у сфері ресторанного господарства за умови, якщо протягом календарного року вони відповідають таким критеріям:

  • не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають із ними в трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;
  • обсяг доходу не перевищує 5000000 грн у 2020 році.

Отже, підприємець може надавати персонал за договором аутстафінгу, якщо таку форму правовідносин (аутстафінг) вважати послугами.

Термін «аутстафінг» в українському законодавстві не визначений, проте поняття «надання персоналу в користування» врегульоване ст. 39 Закону «Про зайнятість населення». У ній йдеться про діяльність суб’єктів господарювання — роботодавців, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні в іншого роботодавця на умовах трудових договорів.

Осільки трудові договори з персоналом укладає саме аутстафер, то саме він і повинен дотримуватись вимог трудового законодавства, а ФОП-"єдинник" ІІ групи – ще й не перевищувати максимальну кількість найманих працівників, дозволену на його групі. Таким чином, аутстафер-ФОП на ІІ групі ЄП може надати в аутстафінг не більше 10 працівників.

Зауважимо, що для "єдинників" ІІІ групи обмеження по кількості найманого персоналу не встановлено (пп. 3 п. 291.4 ПКУ).

Норматив робочих місць для осіб з інвалідністю поширюється як на підприємсва, установи, організації, так і на фізичних осіб підприємців – більш докладно тут.

Додатково читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»