• Посилання скопійовано

Чи можна ФОП на ЄП торгувати металевими листами?

ФОП на ІІІ групі планує здійснювати оптову торгівлю металевими листами для юросіб, застосовуючи код КВЕД 46.74, а не 46.72, який для ЄП заборонений. Чи це правомірно? Якщо так, то чи потрібні дозвільні документи, ліцензія тощо для даного виду діяльності?

Який код КВЕД?

За кодом КВЕД 46.74 значиться «Оптова торгівля залізними виробами, водопровідним і опалювальним устаткованням і приладдям до нього».

Пояснення до кодів КВЕД дивимося в Методосновах №396 (Методологічні основи та пояснення (КВЕД-2010), затверджені Наказом Держкомстату від 23.12.2011 р. №396).

Згідно з Методосновами №396, клас 46.74 включає:

  • оптову торгівлю залізними виробами та замками;
  • оптову торгівлю кріпильними засобами;
  • оптову торгівлю водонагрівачами;
  • оптову торгівлю санітарно-технічною арматурою: трубами, кріпленнями, водопровідними кранами, трійниками, з'єднувачами, гумовими трубками тощо;
  • оптову торгівлю інструментами, такими як молотки, пилки, викрутки, та іншими ручними інструментами.

За кодом КВЕД 46.72 значиться «Оптова торгівля металами та металевими рудами». Відповідно до Методоснов №396, цей клас включає:

  • оптову торгівлю рудами чорних і кольорових металів;
  • оптову торгівлю чорними та кольоровими металами в первинних формах;
  • оптову торгівлю напівфабрикатами кольорових і чорних металів, не віднесену до інших угруповань;
  • оптову торгівлю золотом та іншими дорогоцінними металами.

Цей клас не включає оптову торгівлю металобрухтом (див. 46.77).

 

До якого з цих кодів належить оптова торгівля металевими листами?

Під кодом 46.74 значаться різноманітні металеві вироби.

Види виробів наведено в п. 5 ДСТУ 3321:2003 «Система конструкторської документації», затвердженого Наказом Держспоживстандарту від 08.12.2003 р. №225. 

Виріб - будь-який предмет або набір предметів, що їх виробляють на підприємстві (п. 5.1 ДСТУ 3321:2003).

Металеві листи, звісно, виготовляють на підприємстві, тому їх начебто можна віднести до поняття виробів. Але якщо подивитися увесь перелік класу 46.74, стає зрозуміло, що йдеться про готовий виріб для споживача такого виробу. Металевий лист, скоріш за все, не є таким готовим виробом. 

Під кодом 46.72 значаться в тому числі метали в первинних формах.

Дивимося п. 1.3 Методичних рекомендацій № 29/1-10.2/3002-ЕП. В п. 1.3 цього документа зазначено, що первинними формами вважаються вироби: зливки, чушки, криця в болванках, кусках, брусках та пакетах. Таким чином, металеві листи – це не первинна форма. 

Але далі сказано про напівфабрикати чорних металів. Скоріш за все, що металеві листи саме і є напівфабрикатами. Тому що з них надалі виготовляються конкретні вироби.

На наш погляд, з наведеного вище випливає, що діяльність з оптової торгівля металевими листами повинна мати код КВЕД 46.72.

 

Чи дозволено ФОПу на ЄП займатися діяльністю з кодом 46.72?

Відповідно до п. 4 пп. 291.5.1 ПКУ, не можуть бути платниками ЄП групи І-ІІІ суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють видобуток, виробництво, реалізацію дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Тобто, ФОП на ЄП групи ІІІ не може торгувати тільки дорогоцінними металами. Торгівля чорними металами не заборонена.

Таким чином, ФОП на ЄП групи ІІІ може торгувати чорними металами згідно з кодом 46.72.

Щоправда, під цим самим кодом значиться й оптова торгівля дорогоцінними металами. Це означає, що податківці можуть відмовити ФОПу на ЄП займатися таким видом діяльності, мотивуючи тим, що під цим кодом значиться в тому числі заборонений вид діяльності. Не дивлячись на те, що під цим кодом зазначені і дозволені для ФОПу на ЄП види діяльності.

Щоб цього не сталося, можна скористатися рекомендаціями, наведеними в ІПК від 13.03.2019 р. № 1023/ІПК/13.1-12. Податкова пише, що якщо код виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кілька видів господарської діяльності, в тому числі ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то ФОП - платник ЄП у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону.

 

Чи потрібні дозвільні документи, ліцензія тощо для діяльності з продажу металевих листів?

Ні. Продаж металевих листів не потребує отримання спеціальних дозволів та ліцензій згідно з діючим законодавством України.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202422
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202429
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202463
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436