• Посилання скопійовано

ФОП сплачує за рекламу у Facebook: які податкові наслідки?

ФОП, платник ЄП ІІІ групи та неплатник ПДВ, здійснює оплату нерезиденту за рекламні послуги Facebook. Які податки та в якому розмірі має сплатити підприємець при виплаті доходу нерезиденту? Які звіти необхідно подавати?

Податок на прибуток

Згідно з пп. 133.1 ПКУ, у редакції з 23.05.2020 року, платниками податку на прибуток - резидентами є, зокрема ФОП, у тому числі такі, що обрали спрощену систему оподаткування, та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному пп. 141.4 ПКУ.

Своєю чергою, як передбачено пп. 141.4.6 ПКУ, резиденти, у тому числі ФОП, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юридичні особи чи ФОП), які обрали спрощену систему оподаткування, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Наведений вище порядок оподаткування поширюється, зокрема, на випадки оплати нерезиденту за рекламу у Facebook.

Таким чином, якщо підприємець із свого підприємницького рахунку здійснює оплату нерезиденту за рекламу у Facebook він має при такій виплаті сплатити до бюджету за власний рахунок податок у розмірі 20% виплаченого нерезиденту доходу за рекламу. Податок розраховується виходячи з гривневого еквіваленту сплаченого нерезиденту доходу за курсом НБУ на дату такої сплати.

Крім того, такий підприємець має подати декларацію з податку на прибуток за звітний рік, в якому здійснювалась виплата такого доходу. Про це податківці наголошували тут.

 

ПДВ

Згідно з пп. 208.2 ПКУ, отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з пп. 190.2 ПКУ.

При цьому, відповідно до пп. 208.1 ПКУ встановлений вище обов’язок щодо обов’язку нарахування ПЗ з ПДВ при отриманні послуг від нерезидента поширюється  на осіб, яких зареєстровано як платників податку, чи будь-яких інших осіб-резиденту - суб’єктів господарювання (редакція ПКУ з 23.05.2020 року).

Водночас, якщо отримувача послуг не зареєстровано як платника податку, то податкова накладна не складається (пп. 208.4 ПКУ). Однак, незважаючи на те, що такі особи ПН не складають і не реєструють вони мають подати Розрахунок податкових зобов’язань не пізніше 20 числа місяця наступного за місяцем, в якому було отримано послуги. Форму цього розрахунку ми наводили тут.

Як передбачено пп. «б» пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання рекламних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Оскільки місцем постачання рекламних послуг в даному випадку є територія України, то ФОП отримувач таких послуг має нарахувати та сплатити ПДВ (до 10 числа місяця наступного за місяцем отримання послуг) з суми таких послуг і подати за відповідний місяць Розрахунок суми податкових зобов’язань (без права на ПК з ПДВ за такою операцією).

Нарахування податку здійснюється виходячи з вартості таких послуг за курсом НБУ на дату їх надання.

 

Як уникнути необхідності сплачувати податки та подавати звітність?

Отже, з 23.05.2020 року оподаткування доходу виплаченого нерезиденту ФОПом, платником ЄП, здійснюється в аналогічному порядку, що і виплата такого доходу юрособою платником ЄП.

Зауважимо, що нарахування і сплата податку на доходи нерезидента відбувається лише у тому випадку, якщо сплата за надані рекламні послуги здійснюється з підприємницького рахунку фізособи. Якщо ж оплата нерезиденту буде здійснюватись за допомогою картки, що прив’язана до непідприємницького рахунку фізособи (особиста/приватна картка/рахунок), то обов’язку сплати податку з доходів нерезидента у вигляді рекламних послуг не виникатиме.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»