• Посилання скопійовано

ФОП - «єдинник» повернув оплату за послугу: чи відображати дохід?

ФОП - платник ЄП ІІІ групи (5%) отримав оплату за надані послуги на рахунок, але в призначенні платежу неправильно зазначено найменування послуг, тому в той же день кошти було повернено. Через день кошти надійшли на рахунок з правильним призначенням платежу. На підставі яких документів і як відображати в податковому обліку?

Щодо документів

Покупець на ім’я продавця (ФОП) пише листа з поясненням того, що помилився в призначенні платежу і просить повернути кошти. На підставі цього листа ФОП повертає кошти. Далі вже кошти надходять з правильним зазначенням найменування.

В принципі документальне оформлення могло би бути й іншим. Але саме такий порядок має бути, оскільки це вимагається, щоб дотриматися умов пп. 5 п. 292.11 ПКУ, про який далі.

Хоча в листі від покупця може вказуватися прохання не повернення коштів, а виправлення призначення платежу. Тобто, що покупець помилився і замість того призначення платежу, що зазначено, потрібно розуміти інше, правильне призначення. В цьому разі кошти повертати не потрібно.

 

Щодо відображення в податковому обліку

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП -юридичної особи є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Згідно з пп. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі. 

Поряд з цим до складу доходу не включаються, зокрема, суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів (пп. 5 п. 292.11 ПКУ).

Тобто, якщо платник ЄП отримав оплату за надані послуги, він включає їх до складу доходу. Але якщо він повернув ці кошти за листом про повернення коштів, такі кошти передоплати до доходу не включаються.

 

Як потрібно заповнити Книгу обліку доходів?

Читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 107.01.06, ЗІР: «Як заповнюється книга обліку доходів/книга обліку доходів і витрат у разі повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) при розірванні договору, якщо їх отримання і повернення відбувається в різних податкових періодах, роках?».

Податкова відповідає, що в день отримання суми коштів (авансу, передоплати) за продані товари, виконані роботи, надані послуги ФОП платником ЄП групи 3, який не є платником ПДВ, у книзі обліку доходів/книзі обліку доходів та витрат (далі – Книга обліку) заповнюється графа 2 «сума», платником ЄП групи ІІІ, який є платником ПДВ – графа 2 «сума без податку на додану вартість» розд. I «Доходи».

Якщо сума коштів (авансу, передоплати) за продані товари, виконані роботи, надані послуги повертається ФОП, то в день їх повернення в Книзі обліку платником ЄП групи ІІІ, який не є платником ПДВ, заповнюється графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати», платником ЄП групи 3, який є платником ПДВ – графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати без податку на додану вартість» розд. I «Доходи».

 

Як відображати у декларації платника ЄП?

Читаємо відповідь податкової на питання в підкатегорії 107.01.07, ЗІР: «Як ФОП – платник ЄП у податковій декларації відображає повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору (у тому числі якщо їх отримання і повернення відбувається в різних податкових періодах)?».

Податкова відповідає, що якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до складу доходу ФОП платника ЄП групи 3 та не підлягають відображенню у податковій декларації платника ЄП ФОП.

У разі, якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, ФОП платник ЄП групи 3 повинен включити таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202422
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202414
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436