• Посилання скопійовано

Здійснення діяльності, якої немає в реєстраційних даних: які наслідки для «єдинника»?

ФОП на ІІІ групі ЄП отримав оплату за вид діяльності, який є в Єдиному держреєстрі юридичних, фізичних осіб, але немає в реєстрі платників ЄП. Які можуть бути наслідки?

Відповідно до п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, платники ЄП зобов'язані перейти на загальну систему оподаткування у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП, - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

З погляду автора, ця норма має стосуватися тільки платників ЄП групи І і ІІ. Тому що, по-перше, залежно від виду діяльності встановлюється ставка податку. По-друге, в пп. 298.5 ПКУ прямо сказано про необхідність платниками ЄП груп І і ІІ вносити зміни до реєстраційних даних у разі зміни видів діяльності. Про "єдинників" групи ІІІ там жодного слова не сказано.

Таким чином, для ФОП на ЄП групи ІІІ вид діяльності ніяк не пов’язаний із сплатою ЄП. Тому для них вносити якісь зміни до своїх реєстраційних даних немає сенсу.

Хоча податкова вважає інакше. На її думку, обов’язок здійснювати тільки види діяльності, зазначені в реєстрі платників ЄП, поширюється в тому числі на платників ЄП групи ІІІ. Наприклад, саме так відповідає податкова на питання в підкатегорії 107.01.08, ЗІР: "У яких випадках та у які строки контролюючий орган має право анулювати реєстрацію ФОП першої – третьої груп як платника ЄП?".

Отже, ФОП на ЄП групи ІІІ, який здійснював діяльність, не зазначену в реєстрі платників ЄП, повинен:

Подібний висновок читаємо у відповіді податкової на питання в підкатегорії 107.05, ЗІР: "Протягом якого терміну ФОП – платник ЄП третьої групи повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників ЄП в разі зміни видів господарської діяльності?".

Податкова відповідає, що у разі зміни видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду ФОП на ЄП групи ІІІ повинен подати заяву про внесення змін до реєстру платників ЄП не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни, згідно з пп. 298.6 ПКУ.

Варто сказати, що в пп. 298.6 ПКУ йдеться тільки про зміну податкової адреси і місяця провадження господарської діяльності, а не про зміну виду діяльності. Тому думка податкової досить спірна.

Далі податкова пише, що у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП, платники ЄП зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

Тобто, податкова фактично цитує те, що написано в п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ.

З наведеної відповіді податкової випливає, що якщо ФОП вніс зміни до видів діяльності, які він планує здійснювати, у Єдиному держреєстрі, то заяву на внесення змін до реєстру платників ЄП слід подати до кінця кварталу, в якому внесено такі зміни. Таким чином, після внесення змін до реєстру платників ЄП можна буде здійснювати такі види діяльності.

Якщо ж ФОП здійснював такі нові види діяльності ще до того, як він вніс зміни до реєстру платників ЄП, йому доведеться перейти на загальну систему оподаткування.

Отже, послідовність дій для того, щоб не злетіти із спрощеної системи, така: спершу внесення змін до реєстру платників ЄП, а потім вже здійснення нових видів діяльності.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202423
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202416
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202421
  • Здача землі в оренду фізособою, а не ФОПом
    ФОП на ІІІ групі ЄП здійснює госпдіяльність з надання в оренду житлової, нежитлової нерухомості, має також земельну ділянку сільгосппризначення. Чи можна передати таку ділянку в оренду від імені фізособи, а не ФОПа?
    14.03.202461
  • Чи може ФОП на ЄП виготовляти вино та продавати його на ярмарках?
    Чи можна ФОПу на ІІ групі ЄП займатися виробництвом вина з покупної сировини? Працівників немає, оборот - 100 тис. грн на рік, виготовлене вино буде продаватися на ярмарках. Чи потрібно застосовувати РРО?
    12.03.202436