• Посилання скопійовано

Чи може ФОП-«єдиноподатник» сплатити за отриманий товар новому кредитору за договором відступлення права вимоги?

ФОП – платник єдиного податку за ставкою 5% має заборгованість перед ТОВ за отриманий товар. Чи може підприємець згідно з договором переуступки прав вимоги боргу погасити заборгованість за товар новому кредитору. Чи буде це порушенням? Які податкові наслідки для ФОП? Втратить ФОП статус платника єдиного податку?

Відступлення права вимоги в пп. 14.1.255 ПКУ визначено як операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою або наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Відповідно до ст. 512 ЦКУ кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою, зокрема внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов'язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 ЦКУ).

Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові (ст. 513 ЦКУ).

Спрощена система оподаткування є особливим механізмом справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, визначених п. 297.1 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, встановлених гл. 1 розд. XIV ПКУ, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності (п. 291.2 ст. 291 ПКУ).

Однією з умов, встановленої п. 291.6 ПКУ, є здійснення розрахунків платниками єдиного податку 1-3 груп за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. 

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі (п. 292.6 ПКУ ).

ДФС в ІПК від 25.07.2019 р. №3469/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 15.08.2017 р. №1602/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК, а також ГУ ДПС у Харківській області в ІПК від 02.04.2020 р. №1376/ІПК/20-40-33-02-10 повідомляють, що укладення договору переуступки прав вимоги боргу ФОП – платниками єдиного податку є механізмом розрахунку по правочину купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не у грошовій формі, а отже, не дає ФОП застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

На виконання вимог пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, зокрема у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 - з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.

Однак ГУ ДФС у Запорізькій області в ІПК від 09.10.2018 р. №4341/ІПК/08-01-12-04-11 повідомляє, якщо згідно з договором, за яким єдиноподатник відступає новому кредитору право вимоги боргу, був передбачений розрахунок у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), та у разі визначення компенсації за відступлення права вимоги боргу також у грошовій формі, то така господарська операція не суперечить умовам перебування єдиноподатник на спрощеній системі оподаткування.

В ситуації, що розглядається, оплата ФОП новому кредитору за отриманий товар за договором переуступки прав вимоги боргу не порушує вимог пп. 1 п. 292.1 та п. 291.6 ПКУ, оскільки не стосується грошової форми отримання ним доходу за відвантажені товари. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»