• Посилання скопійовано

Як ФОПу на ЄП поповнити свій рахунок?

У ФОП на ЄП є потреба поповнити свій банківський рахунок власними коштами фізособи ФОП, які не є виручкою. Як це зробити, щоб кошти не були обкладені ЄП?

З цього питання маємо досить прямолінійну УПК від 24.12.2012 р № 1183. Там сказано, що кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, включаються до доходу ФОП - платника ЄП з врахуванням вимог статті 292 ПКУ. 

Разом з тим, якщо ФОП вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі, то в платіжному дорученні зазначається призначення платежу - виручка за певний період. Таким чином, зазначена виручка повторно не включається до доходу платника ЄП. При цьому сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в Книзі за відповідний період.

Тобто, з наведеної УПК можна зробити висновок, що на підприємницький рахунок має заходити тільки виручка від продажу товарів, послуг.

А якщо це виручка, то вона неодмінно оподатковується ЄП.

Хоча така думка податкової некоректна. 

Відповідно до ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Тобто, ФОП має право використовувати у власній підприємницькій діяльності власне майно, включаючи кошти. Тому немає ніякої заборони перерахувати на власний підприємницький рахунок власні кошти, з метою використати їх у підприємницькій діяльності. Інша справа, що для уникнення непорозумінь з податковою доцільно підтвердити джерело походження цих коштів і утримання з цих коштів відповідних податків, якщо вони мають оподатковуватися. Чи підтвердити наявність пільг, якщо кошти не оподатковувалися внаслідок наявності пільг.

До речі, подібний висновок можемо прочитати у відповіді податкової на наступне питання в підкатегорії 107.01.03 ЗІР: «Чи включаються до доходу ФОП – платника ЄП власні кошти, внесені на розрахунковий рахунок, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності?».

Спершу податкова зробила такий висновок, як і в УПК № 1183. Потім зазначила, що для надання конкретної відповіді з порушеного питання необхідно конкретизувати походження власних коштів фізичної особи. 

Підсумуємо. Вносити власні кошти на рахунок ФОП на ЄП досить небезпечно. І в кожному такому випадку, навіть якщо є підтвердження походження коштів і утримання з них податків, отримувати індивідуальну податкову консультацію.

Як варіант, витрати, які потрібно здійснити для потреб ЄП, можна оплатити з власного, а не підприємницького рахунку ФОП. 

Можна отримати також поворотну фінансову допомогу від іншої особи, на підставі відповідного договору. Відповідно до пп. 3 п. 292.11 ПКУ суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, не включаються до складу доходів. Таким чином, сума отриманої поворотної допомоги має бути повернена протягом 12 місяців з дня отримання. Інакше її сума буде включена до складу доходу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»