• Посилання скопійовано

Витрати ФОПа при переході з ЄП на загальну систему

З другого кварталу ФОП перейшов на загальну систему оподаткування з ЄП ІІІ групи. У цьому ж кварталі сплачено ЄСВ та ЄП за перший квартал та комунальні послуги за березень. Чи можна сплату цих податків та послуг включити до витрат на загальній системі?

Прямої однозначної відповіді на це питання ПКУ не містить.

Наприклад, відповідно до пп. 177.2 ПКУ, об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю ФОПа.

В пп. 177.4 ПКУ наведено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів.

Звітують до податкової ФОП на загальній системі за наслідками календарного року (див. пп. 177.5 ПКУ).

Відповідно до пп. 177.5.2 ПКУ, ФОП, які перейшли на загальну систему із спрощеної, подають податкову декларацію за наслідками року, в якому відбувся перехід.

Наведені норми можна розуміти двояко. 

З однієї сторони, якщо витрати стосуються періоду перебування на ЄП, але понесені (сплачені) в період перебування на загальній системі, можна стверджувати, що такі витрати не можна вважати безпосередньо пов’язаними з отриманням доходів в період перебування на загальній системі.

З іншої сторони, всі витрати, понесені (сплачені) в період перебування на загальній системі, стосуються періоду перебування на загальній системі. Тому їм місце в податкових витратах ФОП на загальній системі.

Наведену ситуацію можна трактувати і так, і так. Вся справа у трактуванні.

 

Як трактує податкова?

Наприклад, податкова відповідає на питання в підкатегорії 104.05, ЗІР: «Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування враховувати документально підтверджені витрати, які були фактично понесені під час здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування?».

Податкова пише, що оскільки для визначення чистого оподатковуваного прибутку витрати ФОП на загальній системі оподатковування формуються при отриманні доходу, то така фізична особа має право врахувати суму витрат, яка безпосередньо пов’язана з отриманням доходу, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони фактично були понесені.

Інше подібне питання в підкатегорії 104.05, ЗІР: «Чи має право ФОП на загальній системі оподаткування віднести до витрат амортизаційні відрахування з вартості ОЗ (нематеріальних активів), придбаних після 01.01.2017 року під час перебування такою особою на спрощеній системі оподаткування?».

На погляд податкової, ФОП під час перебування на спрощеній системі оподаткування, має право після переходу на загальну систему оподаткування нараховувати амортизацію, виходячи із залишкової вартості об’єкта, що визначається на момент переходу на загальну систему оподаткування та включити суму таких відрахувань до складу витрат.

Таким чином, з точки зору наведеного трактування податкової, ФОП має право віднести наведені в запитанні витрати до витрат на загальній системі.

Але майте на увазі. Це всього лише погляд. В самому ПКУ про такі операції нічого не сказано. А що, як податкова передумає? Для уникнення непорозумінь з цього питання можна отримати індивідуальну податкову консультацію. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»